Интересна прокурорска грешка без малко да отърве Максим Стависки от затвора, докато той спокойно се разхожда с партньорката си Албена Денкова. Тя участва в проекта "Ледников период" на руския първи канал. Това съобщи “Нощен труд”, позовавайки се на руски вестник.
Веднага плъзнаха слухове, че фигуристът може да не се върне. От полицията обаче напомниха, че той може да напуска страната, след като предварително съобщи за това, а защитата му добави, че ще се явява винаги за разпит, когато има следствено действие срещу него.
Стависки не е обвинен в убийство, а в причиняване на тежка телесна повреда, обяви сензационно пък зам. окръжният обвинител на Бургас Светлозар Костов. Истината обаче е, че на 6 август Стависки направи зверска катастрофа след употреба на алкохол, при която на място бе убит 23-годишният Петър Петров, а 18-годишната Мануела Гарсова още е в кома. Трагедията стана край Ропотамо, на пътя към Приморско.
Обвинението срещу Стависки е сгрешено, заяви категорично вчера зам. главният прокурор Камен Ситнилски. Според него Максим е уличен именно в причиняване на смърт и на телесна повреда по непредпазливост след употреба на алкохол.
"При изписването на квалификацията обаче е сбъркана една буква. Това е работно обвинение и е още в средата на разследването. То ще бъде прецизирано, след като се съберат всички доказателства", подчерта Ситнилски.
Зам. главният прокурор съобщи още, че вече са готови техническата и химическата експертиза и до месец ще бъде внесен в съда и самият обвинителен акт срещу Максим Стависки.
В заключението на химическата експертиза е записано категорично, че Стависки е употребил алкохол. Предстои да бъдат разпитани и свидетели, които са били с фигуриста по времето, когато е надигал чашките.
Ако съдът признае световния шампион за виновен, той може да получи от 3 до 10 години лишаване от свобода, обясниха юристи.