Петокласници от ОУ “Н.Й.Вапцаров”, с класен ръководител Виолета Маринова, присъстваха на Урок по родолюбие в градската библиотека “Иван Вазов”. Темата на урока бе “Видни личности от Ботевградския край, дали своя принос за развитието на образованието и културата”. С помощта на компютърна презентация, библиотекар Павлинка Георгиева, завеждащ справочно-информационния отдел в читалнята, разказа на учениците за живота и делото на Георги Попиванов – виден диалектолог и фолклорист, акад. Стоян Романски, изтъкнат езиковед, славист и етнограф, и Стамен Панчев, поет и учител, загинал в Балканската война.

Урокът по родолюбие е част от проявите на градската библиотека, които се провеждат в рамките на Националната библиотечна седмица. Тя започна на 16-ти и ще продължи до 20-ти май. Кампанията е под наслов "Библиотеките – партньор в образованието". Тя се реализира за шеста поредна година от Българската библиотечна асоциация в портньорство с фондация "Америка за България".

Една от основните цели на инициативата е да се изявят възможностите за сътрудничество и взаимодействие между регионалните инспекторати по образованието, училищата и библиотеките за осигуряването на качествени и общодостъпни библиотечни услуги за учениците от различни възрастови групи.