Сини и червени с мощен отпор се противопоставиха на предложените от премиера кадрови промени.

Въпреки несъгласието на опозицията смяната на транспортния министър да бъде решена в парламента още днес и при отсъствието на премиера, мнозинството промени дневния си ред и повече от един час дебатира за поста на транспортния министър.

След бурната дискусия с подкрепата на 105 депутати Ивайло Московски бе избран за министър на транспорта, 41 гласуваха „против", 4 „въздържал се".

    ГЕРБ се хвърля да строи магистрали. Магистралите доунищожават железниците. Пълна каша.
    Ив. Костов

Лидерът на ДСБ Иван Костов заяви, че истинската причина за персоналната промяна е несбособността на правителството да осъществи тежките реформи в българските железници.

Проблемът ескалира в голям заем от Световната банка, обещан срещу реформи. Според Костов ще последва отказ от страна на Световната банка да отпусне средствата и причината е кризата и липсата на реформи. „ГЕРБ се хвърля да строи магистрали. Магистралите доунищожават железниците. Пълна каша", констатира Костов.

    Ускорено усвояване на европари обеща министър Московски
    Още...

Той упрекна правителството, че не отговори на кризата с антикризисни мерки и предупреди, че Световната банка ще откаже парите, че вината ще падне върху правителството и че кашата ще стане още по-тежка.

„Синята коалиция няма да подкрепи това решение", заяви Костов.

Основната причина сините да са против предложените смени от МС е, че липсват вече 2 години реформи, допълни и колегата му Мартин Димитров.

Ако държите на харизмата на Бойко Борисов да ви държи, хора, така няма да стане, обърна се той към мнозинството. Тези, които до скоро кретаха, сега са на прага на фалит, посочи още лидерът на СДС.
Минималният растеж, който бележи страната ни не трябва да успокоява управляващите според него. Продължаваме да затъваме, допълни Димитров. Не правите реформаторски политики, продължи с критиките той.

„Ако истинските мотиви бяха усвояването на еврофондовете, промяната трябваше да бъде направена още миналата година, когато председателят на Европейската комисия Барозу отправи писмо, в което алармира, че имаме проблеми по две оперативни програми - „Транспорт" и „Околна среда", че са усвоени само един процент от средствата", изтъкна лидерът на БСП Станишев и добави, че ако това е мотивът за смяна на транспортния министър, би трябвало да бъде сменен и екоминистърът.

Според лидера на БСП истинските мотиви са подмолни, задкулисни, резултат на вътрешни конфликти на интереси. „Явно Цветков някъде нещо не е изпълнил от указанията на премиера", добави Станишев.

Той също направи паралел с оставката на Христина Митрева. За мотива, че 200 млн лева били по-малко приходите на НОИ Станишев каза, че това са глупости. По тази логика, продължи той, Симеон Дянков трябваше да бъде уволнен отдавна и припомни за бюджетния дефицит и обещаните от Дянков 2 млрд. лева от връзването на кабелите на НАП и митниците.

Станишев не пропусна да повдигне въпроса къде е фискалният резерв, оставен от предишното управление, както и защо е толкова скъпа пуснатата наскоро магистрала „Люлин" - 9 млн лева за 1 км и никой не казва защо е това оскъпяване, подчерта Станишев.

Червеният депутат Румен Петков обяви от парламентарната трибуна, че не може да участва в гласуването поради конфликт на интереси с бащата на кандидата за министър Ивайло Московски, и поясни, че с баща му са близки другари, съратници и че са работили заедно преди 1989 година. Петков обясни, че сега рискува евентуално негово гласуване да бъде натоварено с тези емоционални мотиви.

Независимият депутат Чукарски репликира Румен Петков със забележката, че комунистите не разкриват другарите си. В отговор Румен Петков отбеляза, че очевидно в съзнанието на някои депутати този стих е дълбоко проникнал. Московски има всички основания да се гордее с баща си, каза още Петков и добави: „Той е наш коалиционен партньор в Плевен. Ръководи политическа сила наш коалиционен партньор."

Четин Казак обяви, че ДПС също няма да подкрепи предлаганата кадрова промяна. Той се противопостави и на тенденцията вицепремиерът Симеон Дянков да представя в парламента от името на премиера персоналните промени в кабинета и заподозря - „Може би след 23 октомври Симеон Дянков може да поеме като титуляр тази роля", добави Казак, намеквайки, че Борисов готви финансовия министър за премиер, след като той се кандидатира и евентуално спечели президентските избори.

ДПС-депутатът направи паралел и с вчерашната оставка на Христина Митрева. Той е категоричен, че и днешната на Александър Цветков е оставка в кавички, която отново е изтръгната.

И сини, и червени атакуваха управляващите за мотивите да бъде сменен транспортният министър и цитираха премиера, че причината за промяната е необходимостта от по-високо темпо за усвояване на еврофондовете.
За тях това е потвърждение, че мотивите за оставката на Цветков не са лични. Истинската причина според Иван Иванов от ДСБ е в абсолютната разруха на българските железници.

Днес ние виждаме един малък модел на предизоборна кампания, отляво и отдясно, заяви от парламентарната трибуна Лъчезар Иванов от ГЕРБ. Според него едната опозиция е саркастична, говореща като крайна инстанция, а от другата страна на мнозинството стоят хора, които с подмолни средства се опитват да подкопаят доверието към новия транспортен министър.

Лъчезар Иванов бе категоричен, че на предстоящите избори ГЕРБ ще се представят много добре.

ГЕРБ, по думите му, се заели да разрешат "най-голямата рана в транспорта". Много е лесно да се хвърля прах в очите на хората, но те ясно виждат какво прави нашето управление, подчерта депутатът.

Червеният Петър Курумбашев от своя страна оприличи политиката на кино. По думите му преди премиерът Бойко Борисов му приличал на Марлон Брандо в "Кръстникът". Сега обаче премиерът му напомнял на българския георй от Любимец 13.
Той даже си прилича на футболния любимец 13, изтъкна Курумбашев.

Държавата се управлява като предприятието „Дупки пробиваме всякакви", заяви Курумбашев.

Лъчезар Иванов репликира, че човекът от народа - премиерът Бойко Борисов - човекът "без свръхкачества", по думите на депутата, но с харизма е с най-висок рейтинг в страната и има доверието на народа.

Към филмовата тематика се върна Димитър Лазаров от ГЕРБ, който посочи, че управлението на тройната коалиция му напомняло на популярния български филм "Топло". Там имало трима геори, изтъкна Лазаров, които лъжели и мамили наред.