Вчера,18.05. 2011 г., учениците от СОУ “Христо Ясенов” продължиха с инициативата на МОМН “Промяната започва от теб”.
Ученици доброволци от 7-ми, 9-ти, 10-ти и 11-ти клас, организирани от пед. съветник П.Цекова, взеха участие в посланията на кампанията:
1.”Приеми различните от теб”;
2. “Подари книга”;
3. „Усмихни се и прегърни приятел”;
4. “Посади дърво”
По покана на учениците от гимназията деца от “Дома  за деца с умствена изостаналост” в с. Видраре, ОУ ”В.Левски” с. Видраре, ОУ ”Хр. Ботев” с.Лопян и
ОУ ”Г. Бенковски” с. М.Искър бяха на гости и изнесоха кратка программа. С песните, рецитираните стихотворения и танците си превърнаха инициативата в празник. Децата със СОП от гр. Етрополе също имаха свой представител – Йонко Христов, който рецитира  “Аз съм българче” и постави старта на импровизираното детско тържество.
Инициативата на училището бе подкрепена и от студенти - доброволци от Средно американския Назарянски Университет в Канзас Сити, ръководени от декана на университета – Линда Александър и преподавателката по педагогика Рамона Стоу,
доброволката от Корпуса на мира Карина Стрейндж, дами от клуб “Ева 2000”, медицинския персонал от гимназията, родители на децата със СОП, преподаватели от гимназията. На всеки участник в инициативата бе поставена символична емблема на приятелството – усмихнато слъце.
Посланието “Подари книга” бе подкрепено изцяло от клуб “Ева 2000”.
На всички деца бе подарена специална книжка за оцеветяване, която е изработена по проект на психолога Красимира Цъклева и представя теми от Гражданска безопасност. Книжката е изработена от деца в СОУ “Хр. Ясенов” в часовете по изобразително изкуство под ръководството на Николай Георгиев.
На ръководителите бе подарена книга от етрополския поет Пламен Глогов, а ръководството на училището подсигури за всички гости по един шоколад.
Специален виртуален поздрав към децата чрез скайп връзка отправи Кристиян Григоров, който бе избран за национален посланик през миналата 2010 г, а тази година бе “депутат” в Страсбуг.
Участниците в инициативата бяха поздравени от директора на училището  Светла Вълова, която изказа своя възторг от таланта на децата и отправи призив към присъстващите да се включат и в последното послание за деня – “Посади дърво”.
Всички участници в инициативата си обещаха да направят тази среща традиция и да се срещнат отново в най-скоро време.