Баскетболният шампион на България от следващия сезон със сигурност ще играе във втория по сила европейски клубен турнир - Юрокъп. Причината е, че очакваното сливане на настоящите втори и трети надпревари на Стария континент - Юрокъп и EuroChallenge ще се осъществи още това лято. Информацията е на авторитетния френски вестник "Екип". Предполага се, че в първата фаза на надпреварата ще участват 32 отбора.

Обединението на турнирите предварително бе подготвяно за 2012 година.
Това означава, че българският шампион повече няма да играе квалификации за попадане в  Юрокъп, както се случи през есента на 2010 година. Тогава настоящият първенец на България Лукойл Академик изгуби по точкова разлика в два мача с гръцкия Арис (Солун). Така "студентите" бяха принудени да играят в EuroChallenge, в който стигнаха до четвъртфинал.

При евентуална девета поредна титла на тима на Йовица Арсич през този сезон Академик е доста вертоятно да пробва вариант да се включи и в квалификациите на Евролигата. От ръководството на клуба вече изразиха желание да попаднат в най-комерсиалната надпревара, още повече, че с отварянето на новата многофункционална зала в София, по-голямата част от изискванията на организацията на Жорди Беромеу ще бъдат изпълнени. Отпадане на Лукойл в по-ранната фаза на Евролигата обаче би гарантирало участие на отбора именно в новия обединен формат на втория по сила турнир.

В момента "студентите" водят с 1-0 успеха във финалната серия на НБЛ срещу Левски. Втората среща е днес от 18,00 часа в спортния комплекс в Правец.