Вчера ученици от ПГТМ „Христо Ботев” и членове на УС на дружество „Орханиец” посетиха населените места в община Ботевград, свързани със съдбата на Ботевите четници. Маршрутът, по който премина групата, беше: Ботевград – Боженица – Гурково – Скравена – Литаково. Село Боженица не е свързано с Ботевите четници, но там се намира най-старото килийно училище в нашия край, което учениците пожелаха да посетят. Групата бе посрещната от Йонка Дилова, пенсиониран учител по история. Тя изнесе беседа за възникване на училището и обучението на учениците в него преди повече от 200 години. След това групата потегли за Скравена. Там бе посрещната от библиотекар Цанка Йорданаво. Тя разказа за съдбата на Ботевите четници, ръководени от Георги Апостолов. Героите падат убити в местността „Рашов дол”край село Лютиброд. Днес 10 черепа на Ботеви четници са положени в паметника-костница в селото. Едиственият индентифициран сред тях е черепът на Георги Апостолов. След като изслушаха с внимание беседата, посетителите се поклониха пред тленните останки на Ботевите четници и поставиха цветя на паметника-костнициа в знак на признателност към делото им. 
Следваща точка от маршрута на ботевградчани беше Гурково. В сградата на кметството се съхраняват още два черепа на Ботеви четници от групата на Георги Апостолов. Предвижда се в скоро време те да бъдат експонирани в паметник-костница, за който община Ботевград има изготвен проект.
Село Литакаво бе последната спирка по маршрута. Там обект на посещение беше двора на църквата „Свети Николай Чудотворец”, където са погребани пет черепа на Ботеви четници от групата на Димитър Икономов. Беседа за залавянето им край Литакаво изнесе директорът на музея Тодорка Коцева. Тя припомни, че главите на Ботевите четници са били откупени от родолюбиви хора от нашия край, които искали да ги погребат според християнските традиции.
Цветя пред паметната плоча на църквата поставиха: кметът на Литакаво Даниел Дилов, който посрещна групата от Ботевград, директорът на прогимназия „Христо Ботев” в селото, ученици от ПГТМ „Христо Ботев”, дружество „Орханиец” и други. Ученик от прогимназията рецитира стихотворение за Христо Ботев.
Към 20 часа групата се завърна в Ботевград. Малко по-късно премина през центъра на града с развети знамена и факли и се включи в тържестевната заря-проверка пред паметника на Христо Ботев. Всички участници в инициативата „По пътя на Ботевите четници” носеха на реверите си емблеми с българския трибагреник, направени от възпитаниците на учебното заведение.
Водачи на групата по време на пътуването бяха директорът на Исторически музей - Ботевград Тодорка Коцева и Мая Върбанова, преподавател по история в ПГТМ „Христо Ботев”.
Инициативата „По пътя на Ботевите четници” се реализира по идея на дружество „Орханиец” в партньорство с община Ботевград.
Средствата за автобусния превоз са осигурени от Георги Пацов, син на покойния Иван Пацов - дългогодишен директор на Техникума.
Георги Пацов живее в София. Той ръководи собствена компания в столицата. Член е на дружество „Орханиец”.