Близо 61 % от младежите и 69 % от девойките в България искат да завършат висше образование. Това сочи проучване за нагласите и ценностите на младите хора в България за периода януари 2010-май 2011 година. Това образование заявяват, че биха избрали около 74% от младите българи, около 45% от младите турци, около 64% от младите българомохамедани и 15% от ромските младежи.

46 % от младите роми не смятат, че не смятат, че висшето образование е задължително условие за намирането на подходяща работа, а близо 44% от тях са на мнение, че могат да си намерят доходна работа и без да са непременно висшисти.

Сред младите българи и турци също преобладава броят на онези, които считат, че висшето образование не е задължително условие за намирането на подходяща професия и доходна работа, но там съотношението между тях и тези, които са на обратното мнение, не е толкова отчетливо изразено, колкото при ромските младежи.

За разлика от ромите, младите българомохамедани отдават голямо значение на висшето образование като важна предпоставка за успешната професионална реализация. Почти 61% от тях са на мнение, че човек трябва да е завършил висше образование, за да си намери доходна работа. 57% от тях пък смятат, че то помага при намирането на подходяща професия.

Според 61% от младите българомохамедани e невъзможно човек да си намери подходяща професия, ако не е завършил средно образование, като тази нагласа преобладава и в мненията на младите българи, турци и роми. Малко над половината (56%) от българските младежи считат, че висшето образование е задължително условие за успешна кариера.

Приблизително същият е делът и на тези, които са на мнение, че човек непременно трябва да е завършил висше образование, за да има висок престиж както в обществото като цяло, така и в семейството.