Оригиналното Renault Alpine Interlagos бе рядък спортен автомобил, който се произвеждаше с лиценз в Бразилия през 60-те години на миналия век. Колата бе базирана на спортното купе Renault Alpine 108, но ползваше свой собствен двигател, наречен "Interlagos" в почит на известната писта в Бразилия.

Новият модел, който е показан на компютърните симулации, би трябвало да възроди старото име и да продължи традицията в Бразилия да се произвеждат двуместни спортни автомобили със задвижване на задните колела.

Подобно на своя предшественик, новият Interlagos ползва агрегат на Renault и продължава да поддържа имиджа на спортен автомобил. Това е постигнато с помощта на конструкцията, състояща се от елементи, които вече се произвеждат в Бразилия и са на разположение.

Мощността е осигурена от 2-литров двигател на Megane, който доставя 142 к.с. и въртящ момент от 190 Нм. Задвижването ще се предава към задните колела посредством шестстепенна ръчна скоростна кутия.

Когато производството започне, плановете са Interlagos да бъде изнасян до други страни, сред които са и Великобритания и Германия. На този етап обаче няма данни кога точно ще стане това.