Националният тим на България извади голям късмет, резервирайки си последната позиция, която дава участие в трета урна за квалификациите за Мондиал 2014 в Бразилия.

Жребият за квалификациите ще се ще бъде теглен на 30 юли в столицата Бразилия, съобщава "Goal.com", позовавайки се на информация от футболната централа УЕФА. Българите заемат последната девета позиция в трета урна, където са още отборите на Турция, Чехия, Израел, Ирландия, Украйна, Белгия, Румъния и Босна. С оставането си в тази урна България избегна да се падне в група с някоя от гореспоменатите държави, както и да отиде в по-долното ниво с отбори като Литва, Албания, Унгария, Беларус, Грузия, Армения, Северна Ирландия, Шотландия и Полша. Иначе класирането по урни се прави въз основа на класацията на ФИФА, където България в момента е 47-ма.

Доказателство за това колко бяхме близо до четвърта урна е близостта ни с първия тим от нея Литва. Литовците са веднага след нас в класацията, заемайки 48-а позиция, с едва 15 точки по-малко от нас. Иначе най-разочаровани трябва да бъдат Франция, които ще са във втора урна, след като изпаднаха до 19-то място в класацията на ФИФА. Големи победители пък са Норвегия и Гърция, които са съответно 11-ти и 12-ти. Девет тима ще се класират автоматично за Мондиала в Бразилия, а осем от вторите отбори ще играят плейофи.

Ето и всички урни:

Урна 1: Испания, Холандия, Германия, Англия, Португалия, Италия, Хърватия, Норвегия, Гърция;

Урна 2: Сърбия, Словения, Русия, Франция, Черна гора, Швейцария, Словакия, Дания, Швеция;

Урна 3: Турция, Чехия, Израел, Ирландия, Украйна, Белгия, Румъния, Босна и Херцеговина, България;

Урна 4: Литва, Албания, Унгария, Беларус, Грузия, Армения, Северна Ирландия, Шотландия, Полша;

Урна 5: Австрия, Естония, Латвия, Финландия, Македония, Молдова, Кипър, Азербайджан, Уелс;

Урна 6: Исландия, Люксембург, Фарьорските острови, Казахстан, Лихтенщайн, Малта, Андора, Сан Марино