Меглена Кунева влиза в кандидат-президентската надпревара с относително високи начални оценки. 34% изразяват положително отношение към бившия български еврокомисар, 46% - неутрално и 20% - отрицателно. Това обаче още не е електорална подкрепа. Това сочат резултатите от проучване на обществено-политическите нагласи през май и юни 2011 година на агенция "Алфа Рисърч".
Тъй като позитивните нагласи идват в значителна степен от симпатизанти на други политически сили – основно БСП и ГЕРБ, а макар и в по-малка степен – на Синята коалиция, предизвикателството пред нея е дали ще успее да задържи тези гласове, или те ще се върнат при собствените партийни кандидатури в процеса на изостряне на предизборната кампания. В момента оценките за Меглена Кунева са като личност, тепърва ще бъде оценяван проект, който тя ще представи.
Във всички случаи включването в президентската кампания дори само на известните досега претенденти – Волен Сидеров, Меглена Кунева, кандидат на Синята коалиция, прави на практика невъзможно излъчването на държавен глава на първи тур, ако ДПС не подкрепи кандидат на най-голямата политическа сила - ГЕРБ. Освен това, би трябвало да се отбележи и фактът, че най-демотивиращо за избирателите действа усещането за целенасочено протакане и задкулисни договорки. От тази гледна точка забавянето на номинациите в едни мажоритарни избори, каквито са и президентските, и кметските, не носи преимущества, а негативи за политическите сили и кандидати.