Завърналата се след двегодишно наказание Сесил Каратанчева изтегли благоприятен жребий за първия кръг на квалификацииге на турнира на ITF в Ла Кинта, Калифорния, с награден фонд 25 000 долара. Тя ще срещне американката от азиатски произход Тиен-Тран Нгуен, която е №1054 в световната ранглиста.

При успех Каратанчева, ще се натъкне най-вероятно на втората в схемата – португалката Фредерика Пиедаде (№300 в класацията на WTA). Софиянката играе в Калифорния без „уайлд кард”, сочи схемата на състезанието. Заради участието си в Ла Кинта тя отказа да се присъедини към отбора на България за Fed Cup, който в неделя заминава за Будапеща, въпреки че имаше договор с федерацията ни по тенис.

Сесил се завърна през миналата седмица на корта и спечели след цели 11 срещи турнира в Сърпрайз, Аризона, също с награден фонд 25 000 долара. За да запише отново класиране в световната ранглиста, където достигна до №35 през 2005 година, тя трябва да има участия в минимум три турнира.

Каратанчева предпочете да остане в САЩ за тази цел, вместо да помогне на отбора в Унгария и след това да си уреди „уалд кард” за турнири в Европа, за което е имала обещание от БФТ. Шефът на федерацията Дончев обяви, че съгласно договора 18-годишната тенисистка ще бъде санкционирана финансово. Нещо повече, тя губи възможността си за участие на Олимпийските игрив Пекин, тъй като то минава през задължителни игри с тима на Българя за Фед Къп.