Десетки ротарианци, общественици и граждани се събраха в зала „Орханиец” на Историческия музей, където бе представен филмът „Кметът” на режисьорката Адела Пеева. Продукцията разказва за инж. Иван Иванов, дългогодишен кмет на София и почетен гражданин на Ботевград. С филма стартира проектът на Ротари клуб – Ботевград – „Ротарианци допринесли за развитието на нашия град”. Това обяви пред гостите Симеон Миков, президент на организацията.

Преди да бъде представен филмът, заслужилият краевед Симеонка Влайкова сподели своите проучвания за връзката на инж. Иван Иванов с Ботевград. Той идва тук, след преименуването на Орхание в Ботевград през 1934 год. Тогава кмет на града е Иван Савов. През същата година местният общински съвет решава, че е крайно време Ботевград да бъде електрифициран. По това време населеното място се захранва с електричество от една динамо машина, монтирана в Сариевската мелница на братя Сариеви, заможни ботевградчани. Два часа сутрин и два часа вечер се пуска електрически ток за осветление.
Ръководството на града се обръща за помощ към проф. Тошко Петров, който започва лекарската си практика в нашия град. Той предлага на инициативния комитет за електрификация на града да покани инж. Иван Иванов. В същото време инж.Иванов е председател на Българаския национален център по енергията. Инж. Иван Иванов идва в Ботевград през 1937 год. Местните хора от властта и предприемчиви ботевградчани споделят с него идеята за електрификация на града. Той я приема присърце и обещава, че ще помогне за нейното осъществяване.
Решението е да се построи далекопровод от кв. „Симеоново” в София, през Витиня, до Ботевград. През това време се строи шосейният път през Витиня, което благоприятства реализирането на проекта. За електрификация на града се приема офертата на инж. Тодор Балджиев. Само за две години неговата фирма успява да прокара електропровода.
С помощта на инж. Иван Иванов е създадено и кооперативно сдружение в Ботевград, наречено „Светлина”. То изгражда вътрешноградската електрическа мрежа. Представител на сдружението е ботевградската Популярна банка. Сдружение „Светлина” открива в града склад за електрически материали, а банката отпуска кредити с ниски лихви и предлага условия за отсрочено плащане на сумите за електрификация на домакинствата. В града е изпратен електротехник, който помага за създаването на вътрешноградската мрежа.
На 22 март 1940 год. е направена първата проба на електроснабдяването. По този повод местният вестник „Ботевградска дума” пише: „Новият денонощен и силен ток от София тече вече по жиците на електрическата мрежа в града. Тиха радост залива душите и сърцата на хората. Най-после Ботевград светна!”.
Официалното откриване на мрежата е направено през април 1940 год. с голямо градско тържество, но което присъстват инж. Иван Иванов, проф. Тошко Петров, депутатът Христо Калфов и други. Лентата прерязва лично инж. Иванов, а кметът Иван Савов съобщава, че с решение на ОбС той е удостоен със званието „Почетен гражданин на Ботевград”. Следват събитията след 9 септември 1944 г. Инж Иванов е осъден от Народния съд на доживотен затвор. Обвиненията срещу него са политически. Почетното му гражданство е възстановено на 1 декември 2000 год. по предложение на дружество „Орханиец”. Тогава е изградена стената на почетните граждани в общинската администрация.  
Друга заслуга на Иван Иванов към нашия град е, че помага за възстановяване на пълния статут на ботевградската смесена гимназия, носеща името на Царица Йоанна. Така на учениците не се налага да пътуват до други населени места, за да завършат седми и осми клас.   

За ротарианеца инж. Иван Иванов разказа проф. Цвятко Кадийски - историограф на „Ротари-България”.  Кметът на София става член на организацията на 1 април 1936 година.