Ден преди началото на финалния турнир, който се проведе в Ботевград от 18 до 24 юни, старши треньорът на момчетата на Балкан Николай Пеев каза, че основната цел пред отбора е да играе финал. Както вече е известно, малките балканци не само постигнаха тази цел, но спечелиха и финалната среща с Доростол и станаха шампиони на България. Ето какво каза треньорът на ден след големия успех.

"Разбира се, няма как да не съм доволен от  представянето на момчетата. По време на целия турнир, въпреки сполетелите ни проблеми с няколко контузии,  те играха много добре и титлата ни е напълно заслужена. В продължение на една седмица се видя, че Балкан е най-техничният отбор, прави най-добрите бързи атаки и показа много добри умения в защита.

Именно последният елемент бе решаващият за успеха във финалния мач. Доростол, който е миналогодишен шампион, е много организиран отбор. Преди мача казах на момчетата, че тази тяхна организация може да бъде нарушена главно със силна игра в защита и съперниците да бъдат принудени да попадат в необичайни за тях ситуации. Направиха го и резултатът е налице. Още преди мача смятах, че ако след първото полувреме тимът от Силистра ни води с малка разлика, до края можем да обърнем срещата.  И на практика така се получи.

Що се отнася до загубената среща от Доростол в предварителната група искам да кажа следното. Вярно е, че на полуфинала предпочитах за съперник тима на Славия. Но също така съвсем съзнателно не приложихме същата защита, която показахме във финалния мач. И когато съперникът поведе с малко по-голяма разлика, реших да оставя на пейката основните играчи, за да ги съхраня физически, но най-вече  психически.

Вече казах, че съм изключително доволен от целия отбор. Две от момчетата получиха индивидуални награди - Цанко Краев бе обявен за най-полезен играч и най-добър на позиция 4, а Здравко Христов бе избран за най-добър плеймейкър. Задължително обаче искам да изтъкна представянето на две момчета, които като че ли останаха малко в сянка. Това са Георги Тодоров, който показа изключително желание за игра и въпреки че бе с неприятна контузия, допринесе много за успеха. Искам да отлича специално и Владислав Вушев, който  направи много силни игри, особено в нападение, и въпреки че по характер е малко притеснителен, показа добри умения в критични моменти.

По мое мнение финалният турнир бе много силен. Въпреки че предварително имах представа за повечето от отборите, в Ботевград някои от тях изненадаха с израстването си. При някои това се дължи на работата на треньорите, при други включването на един допълнителен играч променяше облика на тима към по-добър."

Момчетата от шампионския отбор са: Антонио Петков, Стефан Върбин, Цанко Цаков, Владислав Вушев, Петко Тошев, Мартин Георгиев, Иван Орфей Иванов, Николай Велков, Георги Тодоров, Цанко Краев, Венислав Григоров, Ивелин Борисов, Здравко Христов. Старши треньор - Николай Пеев, помощник-треньор - Митко Пенчев.

Снимка: botevgrad.com