Международният ден на река Дунав се отбелязва днес с различни прояви. Мотото на проявите тази година по случай този ден е „Бъди активен, защити реките!".

Силистра, който е най-източният български крайдунавски град, организира различни прояви в крайдунавския парк. На централната алея в парка градската библиотека „Партений Павлович" ще открие лятна читалня.

Посетителите ще могат да се запознаят с над 40 атрактивни заглавия, сред които сборници, енциклопедии и албуми с информация за флората и фауната по Дунав, стопанското значение на реката и туристическите й забележителности, дунавските градове и държави.

Победителите на два фотоконкурса, посветени на Дунав - "Силистра - това е моят дом" и "Най-готин абитуриент на 2011 година" ще получат награди.

Празникът ще бъде отбелязан с концерт и демонстрации по ветроходство и гребане с яхти, моторници, лодки и сърфове.

В Русе фотографи от България, Румъния, Австрия и Франция ще представят изложбата "Дунав - истинската река". Техните 37 фотографии показват интересни кътчета от последната запазена в Европа свободно течаща река.

По повод Деня на река Дунав децата от град Долна Митрополия ще могат да наблюдават с оптични уреди птиците в района, а в Белене се организира фестивална вечер "Природен парк Персина - в голямото дунавско семейство".

По повод този ден басейновата дирекция за управление на водите "Дунавски район" в Плевен обявява конкурс за ученическа снимка на тема "Бъди активен, запази река Дунав".