„Етрополе, мой роден град! Скътан в зелената прегръдка на Балкана, обичам твоите къщи, улици и хора!”
Вчерашният, втори ден от Празника на Етрополе започна с поднасяне на цветя пред Паметника на загиналите във войните етрополци.
Поднесените от кмета инж. Богомил Георгиев и председателя на ОбС д-р Цено Глогов, от Министерството на труда и социалната политика, областния управител Красимир Живков, ПП „ГЕРБ”, ОбС на БСП, Движение „Русофили”, Клуба на инвалидите, СОУ „Христо Ясенов”, са само малка част от отрупания с венци и букети цветя паметник.
Към молитвените слова на местните свещеници за мир и благоденствие по повод празника на Етрополе се присъедини и Н.в.п. Ловчанският митрополит Гавриил. 
Много гости имаше тази година на празника: министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов, Красимир Живков – областен управител и Мария Кунина – заместник-областен управител, Наталия Кънчева – Областна РДСП, Емил Димитров – народен представител, Линко Лилов – областен координатор на ПП ГЕРБ, Ловчанският митрополит Н.в.п. Гавриил, кметовете на Правец, Костинброд и Сливница.
За празника имаше делегации от побратимените с Етрополе градове: Ферес, Република Гърция - Николаус Гоцис, Костас Донакис и от Бела Паланка, Република Сърбия -  Александър Живкович, Драган Живкович и Биляна Кръстич.
Поздравително слово от трибуната на централния площад произнесе инж. Богомил Георгиев.
Поздравителни адреси по случай Празника на Етрополе изпратиха президентът Георги Първанов, министър-председателят Бойко Борисов, вицепремиерът Цветан Цветанов, Красимир Живков – областен управител, Христина Стойкова – директор на Областна дирекция „Земеделие”, Никола Нитов – кмет на Правец, Минко Акимов – кмет на Троян, кметът на Тетевен Николай Павлов, Петър Стоянов – управител на Управление „Програми и проекти”, Петя Донова – управител на Фондация за прозрачни регламенти.
Празникът завърши с впечатляващ и изграден по интересен начин съвместен концерт на народните изпълнители Любка Рондова и Илия Луков и самодейни състави на НЧ „Тодор Пеев-1871” Етрополе. През цялото време на площада се виеше българско хоро.
Поради проливния дъжд концертът на Софи Маринова се провали.
„И, ако живееш в Етрополе, живей с гордост и вдъхновение, които извират от неговата стара и богата история, от достойните дела на предците ни, от съхранените през вековете традиции, от красивите природни кътчета, от ражданите в града ни таланти, от трудолюбието на етрополци, от красотата на етрополки!
На свой ред и ние трябва да оставим своите следи в историята на този град, за потомците след нас!”