Съдебно-психиатрична и гласово-идентификационна експертиза за дупнишкия бизнесмен Ангел Христов допусна Кюстендилски окръжен съд, който е въззивна инстанция по делото за обида, образувано по жалба на общинските съветници от Дупница Методи Стойнев и Милен Попов.

Процесът започва след телевизионно интервю през 2008 година, в което са наречени "идиоти".

Пламен Галев е оправдан на първа инстанция, а Ангел Христов е с наложена глоба от 4 500 лева. Уважени частично са и гражданските искове на съветниците от по 2 000 лева, които се обжалват от обвиняемите.

Пламен Галев и Ангел Христов не се явиха на делото, но и не бяха депозирали молба за отлагане или че лично искат да присъстват. Явяването им не е задължително, тъй като делото е от частен характер.

Представляваха ги адвокатите им Емил Велинов и Александър Райнов. Освен експертизите защитата поиска връщане на делото на първа инстанция. Според Емил Велинов съществуват  процесуални пропуски, свързани с нарушение правото на защита. Съдебно-психиатричната експертиза ще извърши д-р Владислава Разсолкова, която ще направи и личен преглед на Ангел Христов и ще даде заключение.

Делото бе отлагано четири пъти, каза адвокатът на съветниците Антон Сираков.

"Не съм съгласен с тази експертиза. Ще установяваме дали Пламен Галев е Пламен Галев и че Ангел Христов е Ангел Христов. Или  ще установят, че това съм аз. Съдът по никакъв начин не се съобрази с вещественото доказателство, което е приложено по делото. Там е записано,че  те твърдят, че са ни обидили.

Техните думи бяха - "да, обидихме ги, нека ни съдят".Защо ще установяваме, че някой е бил психически неуравновесен  към момента,  когато е казал това нещо. Тези хора управляват Дупница и не се крият, че го правят.

Три години по-късно каква експертиза ще докаже дали  Ангел Христов е бил афектиран или не, когато е влязъл в студиото. Ако те твърдяха едно единствено нещо, че Ангел Христов е бил частично невменяем, каквито твърдения имаше на първата инстанция и те сериозно го твърдяха, аз щях да с е откажа. Невменяем човек нямам намерение да съдя ", каза  съветникът Милен Попов след края на заседанието.

Вчера, Софийски апелативен съд призна за виновни дупнишните бизнесмени братя Галеви. Съдът осъди Пламен Галев на 7 години затвор, а Ангел Христов - на 5 години лишаване от свобода.