Код „оранжев” във връзка с опасно високите температури ще обяви за 16 области в страната Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН за следващото денонощие, съобщава Агенция „Фокус”.
В областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Велико Търново, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Сливен, Ямбол, Кърджали и Хасково се очакват максимални температури до 37 – 39 градуса. В останалите области в страната за събота ще бъде обявен код „жълт” с температури над 34 градуса. В неделя се очаква леко разхлаждане, както и превалявания, според прогнозата засега.
До края на днешния ден код „зелен” е обявен само за областите Габрово, Смолян, Разград, Добрич, Варна и Бургас. Навсякъде другаде обявеният код е „жълт”.

Код "оранжев" означава, че са налице опасни явления и гражданите трябва да внимават повече. Единственият по-висок код на опасност е код "червен". За предупреждение се използват още: код - "зелен", при който синоптичната обстановка е спокойна, и "жълт" - първа степен на опасност.