Сезонът в Националната баскетболна лига за мъже ще стартира на 15-и октомври. Отново осем отбора ще участват в елитната българска дивизия, а през сезона ще има три трансферни периода. Ето и най-важните разпоредби на БФБ за новата спортно-състезателна година в НБЛ:

Главен мениджър на НБЛ - отговаря за  администрирането, финансирането, маркетинга и популяризирането на НБЛ. Главният мениджър е подчинен на и се назначава от Президента на БФБ. Решенията на Главния мениджър подлежат на контрол от УС на БФБ. Главният мениджър се отчита пред УС на БФБ и Общото събрание на клубовете и носи пълна финансова отговорност за средствата постъпили в сметката и касата на НБЛ.

Право на участие в НБЛ имат мъжки БК, които са членове на БФБаскетбол и отговарят на следните условия: Имат бюджет от минимум  500 000лв. за сезона; Заявят лицензирана за НБЛ от Комисията по материално-техническата база спортна зала за провеждане на домакинските си срещи. При липса на такава в населеното място БК може да заяви за провеждане на домакинските си срещи лицензирана за срещи от НБЛ спортна зала в друго населено място. В срок до 20 юли 2011 година представят в БФБ официална заявка за участие в НБЛ по образец. Клубовете, които не са участвали през миналата година в НБЛ, внасят в същия срок и 5000 лв. като първо плащане от вноската си за членство в НБЛ. В срок до 30 юли 2011 година преведат по банков път на сметката на НБЛ сумата, необходима до попълването на вноската за членство в НБЛ  до размер на 25 000лв. Вземат участие през спортно-състезателната 2011/2012г. поне до края на междуобластното първенство с най-малко два представителни отбори за подрастващи  и Младежка лига. Вместо отбор за Младежка лига отборите от НБЛ мъже могат да участват с втори отбор в ДП за А група. Нямат финансови задължения към ФИБА, ФИБА Европа и/или БФБ, нито към треньорите, работещи по писмен договор с БК. В предвидените от тази наредба срокове е картотекирал поне минималния брой състезатели и треньор, необходими за участие в първенството на НБЛ.

БК са длъжни да организират платен вход за срещите от НБЛ в залата при продажба на билети с минимална единична цена 2 лева.

Картотекирането на състезатели в НБЛ се извършва в три трансферни периода:

Първи период: преди началото на спортно-състезателната година, когато могат да бъдат картотекирани неограничен брой състезатели в определен ден и час, определен по споразумение между БК и НБЛ;

Втори период: след началото на спортно-състезателната година до първата среща от втория полусезон за съответното държавно първенство, когато могат да бъдат картотекирани неограничен брой състезатели, независимо дали са взели участие в настоящото държавно първенство в България или не. В случай, че някой клуб отложи първата си среща от втория полусезон за по-късна дата, за краен срок за картотекиране се счита датата, обявена в наредбата за начало на втория полусезон.

Трети период: до началото на етап плейоф, когато може да бъде картотекиран само един допълнителен състезател до 22 годишна възраст, който има право да играе за националния отбор на България.

Един състезател не може да бъде картотекиран последователно в повече от два български клуба за една спортно-състезателна година.

Двоен лиценз - Неограчен брой състезатели родени след 31.12.1993 година и редовно картотекирани в съставите на кадети или юноши на БК, имат право на участие в представителните отбори мъже на същия клуб, участващ в НБЛ  без допълнително картотекиране само в случай, че са картотекирани в съответния отбор за подрастващи на БК преди изтичането на трансферния период за мъже между двата полусезона.

С писмено споразумение между БК, участващ НБЛ и БК, участващ в А група и при писмено съгласие на състезателя, роден след 31.12.1990 година, се разрешава на същия да притежава двоен лиценз за участие през спортно-състезателната 2011/2012 година в срещи на представителните отбори на двата БК, постигнали споразумение.

Разрешава се двоен лиценз за юноши и кадети, родени преди 01.01.1997, състезатели на БК, които нямат представителни отбори за мъже, да вземат участие в НБЛ за спортно-състезателната 2011/2012 година от името на друг БК.

НБЛ се състои от 8 отбора и се играе по системата "всеки срещу всеки" на разменено гостуване в четири етапа. Въз основа на крайното класиране от изиграните срещи след размененото гостуване в двете групи, се провежда етап плейоф. Четвъртфинални срещи – играе се до две победи от три срещи. Домакин на първите и евентуални трети срещи е отборът с по-предно място в крайното класиране. Играе се 1-8, 2-7, 3-6, 4-5. Полуфинални срещи – играе се до три победи от пет срещи. Домакин на първите две и евентуалната пета среща, е отборът с по-предно класиране. Играе се 1-4, 2-3. Финални срещи - за трето място до две победи от три срещи между отборите, загубили полуфиналните срещи, като домакин на първата и евентуална трета среща е отборът с по-предно класиране. За първо и второ място до три победи от пет срещи между отборите-победители в полуфиналните срещи, като домакин на първите две и евентуалната пета среща, е отборът с по-предно класиране.

Финалният турнир за Купата на България пък ще се проведе между 16-и и 19-и февруари.