До шест години затвор и глоба от 1000 до 10 000 лева ще се налага на всеки, който незаконно организира хазартни игри. Това стана след като парламентът одобри окончателно промените в Наказателния кодекс.

Там беше създадена нова глава 8 "а" – престъпления против спорта. Един от вносителите – Огнян Стоичков, посочи, че промените са свързани и със станалите много популярни незаконни залагания в нета.


Промените предвиждат лишаване от свобода от една до шест години и глоба от 1000 до 10 000 лева за всеки, който чрез насилие, измама, заплашване или по друг незаконен начин склони друг да повлияе на развитието или резултата от спортно състезание.


На практика депутатите смекчиха първоначалните идея. На първо четене беше прието санкцията при организиране на хазартни игри да е затвор от 1 до 6 години и глоба от 20 000 до 50 000 лева. При повторно нарушение ще се налага затвор до 3 години и глоба от 500 до 5000 лева.


"Надявам се тези разпоредби да не се прилагат или простичко казано, хората в спорта да се стреснат и да прекратят порочните действия до момента и да уважават запалянковците, които си плащат 10-те лева, за да гледат честна игра, а не уговорени в някое кафене резултати", коментира Огнян Стоичков.