С посещението на министър-председателя Бойко Борисов беше дадено началото на мащабното строителство за подобряване на техническата инфраструктура в Етрополе. Една част от средствата, които ще бъдат вложени, са от Програма за развитие на селските райони по мярка 322 "Обновяване и развитие на населените места", друга не малка част, са от собствено финансиране.
Уличната мрежа като цяло е в изключително лошо състояние, като някои от улиците са почти без настилка или с много дупки. Водопроводната мрежа е остаряла и амортизирана, авариите по нея вече са ежедневни.
Още тази година ще бъдат основно реконструирани и преасфалтирани 5 улици - бул. "Руски", бул. "Малък Искър", ул. "Димитър Гръбчев", ул. "Георги Димитров" и ул. "Вл. Заимов" с обща дължина над 5 км. По тях, освен преасфалтиране, ще бъдат подменени тротоари, бордюри, на места старите дървета ще бъдат отсечени и засадени нови дръвчета. Ще бъдат повдигнати уличните ревизионни шахти, почистени и ремонтирани дъждоприемни шахти.
Ще бъдат подменени тротоари с обща площ - 12 262.50 кв.м, бордюри с обща дължина 7403 м.
Извършването на ремонт на посочените улици и изграждането на понижени тротоари за достъпност налага предварителна подготовка на кръстовищата за бъдещо изграждане на комуникационни мрежи. На всички кръстовища по ремонтираните улици ще бъде изградена тръбна канална мрежа с шахти за слаботокови инсталации - общо 203 бр. кабелни шахти
Целта е след преасфалтирането да бъдат сведени авариите по водопроводната и канализационна мрежи до минимум. За целта, преди извършването на реконструкцията и рехабилитацията на улиците, е необходимо да бъдат подменени старите и амортизирани етернитови водопроводи и канализационни тръби.
В отделни участъци по бул. "Малък Искър", по бул. "Руски" и по ул. „27-ми ноември” ще се подменят етернитовия магистрален водопровод, тръби от вътрешната водопроводна мрежа, канализация.
Общата дължина на предвидената за изграждането на нова водопроводна мрежа е 2394 м. Общата дължина на предвидената за подмяна канализационна мрежа е 2357 м, на отливните канали - 757 м и 11 бр. отливни шахти.
С подмяна на водопроводната инсталация  е необходимо всички сгради (жилищни и обществени), намиращи се по трасето на участъците, по които се извършват ремонтни работи да бъдат включени към новите тръбопроводи - водопроводни и канализационни.
Срокът, който общината си е поставила за приключване на работата из града е месец ноември 2011 г.
Снимките са от бул. "Малки Искър"