Ако социалните служби получат сигнал, че малчуган под 8 г. е сам навън или вкъщи, родителите може да отнесат глоба между 1000 и 3000 лв. За повторно нарушение санкцията скача до 5000 лв.
Децата до 8 години вече няма да могат да играят навън без родител, нито да стоят сами вкъщи, дори това да не е опасно за тях. Според   проекта за Закон за детето до тази възраст родителите ще трябва задължително да им осигуряват надзор. Документът вече се обсъжда в министерствата и неправителствени организации.
В момента законът за закрила на детето предвижда да не се оставя без надзор и достатъчна грижа дете до 12 г., но само ако създава опасност за неговото физическо, психическо и нравствено развитие. Този текст се запазва и в новия проект. За това нарушение се запазва глобата от 500 до 2000 лв. за първо нарушение, а при повторно също ще бъде до 5000 лв.
В проекта за закона за детето се предвижда да се иска и писмен документ от родителя, ако не той, а друг пълнолетен придружава детето му на обществени места.