Всеки театър може да излезе извън контрол, заяви пред журналисти лидерът на БСП Сергей Станишев във връзка с продължаващата криза с отнетия лиценз на „Лукойл” в България.

Започвам да изпитвам притеснения, защото не смятам за нормално държавата да не търси работещо решение за проблема с основна фирма – монополист в сектора. Може да се създаде паника на пазара, допълни той.

Станишев подчерта, че основното притеснение за скок в цените на горивата остава. „Цената ще я платят хората – и от театъра, и от липсващата отговорност и диалог от страна на изпълнителната власт”, смята той.

Станишев цитира грамата на американски посланик отпреди повече от 2 години - „България не може да формулира сама своята политика и поради тази причина тя трябва да бъде диктувана от Вашингтон или от Брюксел”.

Помолен за коментар относно предложението на КНСБ от есента да се увеличат заплатите в онези сектори, в които е регистриран ръст в производството, лидерът на БСП отбеляза, че социалистите многократно са предлагали да има увеличение на заплатите в бюджетния сектор, защото той дава ориентир и за частния бизнес.

„Поне 4 пъти е обявявано, че кризата е приключила и хората би трябвало да усетят това. Правителството обаче само дава празни обещания и залъгва хората”, каза Станишев. По думите му, според антикризисния план на правителството, минималната работна заплата е трябвало да бъде увеличена от юли миналата година, а сега вече е август месец и тя все още не е вдигната.

„Те просто икономисват от парите на хората в продължение на 2 години. Проблемите на гражданите стават все по-тежки и вече става въпрос за физическо оцеляване”, каза още Сергей Станишев.