Silicon Integrated System (SiS), един от най-известните производители на чипсети за персонални компютри, планира да излезе от бизнеса. Компанията ще се съсредоточи върху микросхемите за потребителска електроника, съобщи digitimes.com. 

SiS не е пускала нови чипсети за РС от миналата година. Още тогава се появиха информации, че компанията се готви да напусне този пазар, но SiS опроверга „слуховетe".
 
До към 2000-та година SiS беше много силен играч на пазара за РС чипсети, но по-късно започнаха неудачи в бизнеса й. Един от най-сериозните проблеми се оказа патентният спор с United Microelectronics Corporation (UMC). 
 
В края на 2002 г. двете компании постигнаха съгласие, но SiS трябваше да се откаже от плановете за производство на чипове по 13-микронен и по-малък процес в собствените си заводи. В момента всичките й съвременни чипсети се произвеждат от партньори, на първо място UMC.
 
По-късно, през 2006 г. компанията започна производство на памети, но кризата на този пазар и намаляването на цените на DRAM модулите през 2007 г. причиниха големи загуби на SiS, в резултат на което от 2008-ма тя се отказа от бизнеса с памети.
 
SiS вече се фокусира върху пазара на потребителска електроника. Компанията доставя чипсети за геймърските конзоли Xbox 360 и обяви нови продукти за Smart TV, сензорни екрани и мултимедийни устройства. Нейни клиенти за Smart TV чипове са компании като TCL, Tatung и TPV, а на HDTV-чипсети - Chimei Innolux и BenQ.
 
SiS жъне успехи при чипсетите за сензорни екрани. Месечно компанията вече доставя по над 100 хиляди броя, при прогноза от 50,000.