СОУ „Христо Ясенов“- гр. Етрополе с представител в Национална учителска програма за квалификация в ЦЕРН, Швейцария – 2011 г.

Таня Дойнова- главен учител по физика и председател на методическото обединение ,,Природоматематически науки’’ в училището е сред четиридесетте учители от България, които бяха на обучение от 25.07.2011 г.  до 30.07.2011 г. в ЦЕРН. Тя е и носител на Грамота от РИО на МОМН за постигнати резултати в организирането и провеждането на образователно-възпитателния процес за учебната 2010/2011 г.
ЦЕРН (CERN - Conseil Européen pour la Recherche Nucléair) е европейска организация за изследвания в областта на физиката на елементарните частици. В училища за учители на ЦЕРН по международни и национални програми от 2008  г. са преминали обучение 198 учители от България. Програмата включва лекции, упражнения, семинари и визити от 9 ч. до 18,30 ч. всеки ден.
Ето какво сподели Таня Дйнова след завръщането си от ЦЕРН:
За  мен беше чест и удоволствие да представя СОУ „Христо Ясенов“, Етрополе и България на този международен научен форум.
Каква е мисията на ЦЕРН ?
• Разширяване границите на знанието;
Примери - тайните на Големия взрив, как е изглеждала материята в първите моменти от съществуването на Вселената?
Какво е масата? Защо някои частици нямат маса?
От какво е направена 95 % от Вселената (невидима енергия/материя)?
Предпочитание на Природата, защо няма антиматерия?
• Развива нови технологии за  ускорители и детектори;
Информационни технологии– Уеб (WWW) и ГРИД. The World Wide Web е създадена в ЦЕРН през 1989 г. Грид технологиите изграждат нова инфраструктура, разпространена по целия свят, която предоставя  непрекъснат достъп до изчислителни ресурси и ресурси за съхранение на данни.
Около 9 000 от 17 000 ускоритела, работещи в света днес се използват в медицината.
• Подготвя утрешните учени и инженери;
• Обединява хора от различни страни и култури.
Какво видяхме в ЦЕРН?
• Линeйният ускорител LINAC 2. В началото на ускорителя е поставена  малка червена бутилка, от която всеки ден се изпаряват само няколко милиардни части от грама водород. Това са протоните, които този линеен ускорител ще ускори, за да преминат в кръговия ускорител BOOSTER.
• Кръговия ускорител PS- Proton Synchrotron (PS). Пуснат е в експлоатация 1959 г. Оттам протоните се препращат в Super Proton Synchrotron (SPS), който е пуснат в експлоатация 1976 г., а оттам в LHC- големия адронен колайдер.Той е най-мощният инструмент някога създаван за изследване на елементарни частици 27 km  дълъг, 100 m  под земята.
• Детекторът  CMS, посетителският център на детектора  ATLAS. Ускорените в  LHC протони (или оловни йони) се сблъскват и породените събития се регистрират в 4 детектора, разположени в подземни каверни- CMS, ALIS, ATLAS, LHCb .
Данни за два от тях:
Диаметър: ATLAS  25 m, CMS 15 m
Дължина: ATLAS  46 m, CMS  21.5 m
Тежина:  ATLAS 7000 t,  CMS 12550 t
• Центърът за управление. Всички ускорители се управляват от него от 2006 г.
• Тестовата установка за LHC магнитите. Само една некачествена спойка преди  3 години причини излизането от строя на 4 магнита и няколко месеца ремонт в LHC.
• Компютърният център на ЦЕРН .
• Посетителският център GLOBE и Mikrocosмоs. В GLOBE се прожектира  кратък филм за Големия взрив - по пода и по стените; изложени са материали, от които са изградени ускорителите и детекторите. В Mikrocosмоs по много атрактивен начин са показани интересни моменти от историята на откритията във физиката на микросвета. Посетителите сами могат да изменят тока или магнитното поле например на опитна постановка и да наблюдават промените.
Българите в ЦЕРН:
• Дългогодишно сътрудничество, започнало през 70-те и 80-те години на XX в.
• България става официална страна член на CERN на 11 юни 1999 г. Служители на CERN– 10. Участници по проекти – 77. Чухме 11 прекрасни лекции, презентациите, на които са качени в сайта на ЦЕРН. Българските учени бяха любезни да отговарят на безкрайните ни въпроси на лекциите и нa посещенията ни.
ЦЕРН в цифри:
- протоните обикалят със светлинна скорост 27 км тунел в противоположни посоки 11,000 пъти в секунда.
- да се ускорят протони близо до скоростта на светлината се изисква вакуум по-дълбок от междузвездното пространство. Има 10 пъти по-голяма атмосфера на Луната, отколкото в LHC.
- когато двата ускорени снопа протони се ударят, това  генерира температура 100,000 пъти по-голяма, отколкото в ядрото на Слънцето, но в микроскопично пространство.
- LHC експериментите ще произвеждат 10-15 милиона Гигабайта  информация всяка година (За 20 милиона CDта!).
-LHC информационния анализ изисква компютърна мощ еквивалентна на ~100,000 от  днешните най-бързи РC процесори.
Обучението ни:
Освен лекциите и посещенията  направихме 4 лабораторни упражнения и собственоръчно изградихме мехурчеста камера.
Представителите на Министерството на образованието, младежта и науката дадоха добра оценка за работата ни. И за да отдъхнем след петте натоварени дни, имахме един прекрасен ден във Венеция.
След тази изчерпателна информация за обучението на Таня Дойнова в ЦЕРН, ръководството на СОУ „Христо Ясенов“- гр. Етрополе й пожелава бъдещи творчески успехи и успешно прилагане на знанията в професионалната и дейност!
Текст и снимки: Росица Василева