България иска да започне европейските квалификации с мачове срещу най-високопоставените отбори Англия и Швейцария. Това призна лично селекционерът Станимир Стоилов. Идеята двубоите да са в началото на есента е свързана с факта, че и двата отбора ще са изморени от участието си на Мондиала в Южна Африка. Освен това често срещан факт е, че след поява на подобен голям форум всеки тим допуска спад в играта си.

Същата тактика приложихме и в предишните два квалификационни цикъла – този за Евро 2008 и за СП 2010. В борбата за класиране на еврофиналите в Австрия и Швейцария успяхме да срещнем Румъния и Холандия в първите ни три мача, като завършихме наравно и срещу двата съперника. В битката за ЮАР пък съумяхме да се уредим да играем с действащия световен шампион Италия в София още във втората ни среща. И в този случай това даде резултат, като двубоят на 11 ноември стадион „Васил Левски” завърши 0:0.

Представителите на България, Англия, Швейцария, Уелс и Черна гора ще трябва да изготвят програмата на 15 март в Цюрих. Ако не се разберат, УЕФА ще я направи чрез жребий.