Бакиите в ботевградския футбол продължават с пълна сила. След като от ФК Балкан  изправиха на нокти и играчи, и Зоналния съвет на БФС, превеждайки депозита за участие в петък вечерта - два дни преди началото на шампионата, в деня на първия мач като логично продължение лъснаха и доста други проблеми, свързани с безхаберието на ръководството на клуба.


За днешното си гостуване на столичния Септември от първия кръг на новия сезон на Югозападната В група Балкан не можа да събере 11 футболисти. Преди заминаването за София на стадион "Христо Ботев" дойдоха едва 9 момчета, въпреки че бяха картотекирани поне 13. Групата тръгна за София в изключително потискащо настроение. Отборът обаче трябваше да се яви за първия си мач, в противен случай, съгласно наредбата, го грозеше изваждане от дивизията.


Въпреки че бяха обречени предварително, деветимата в зелено-бяло се държаха повече от половин час. Без треньор, тъй като такъв няма. И без дя е ясно дали ще получат нещо друго, освен по един сандвич и по една малка бутилка минерална вода. Пропукаха се чак в 36-та минута, и то след очевидно нарушение на играч на Септември. Освен че рухнаха психически, играчите на Балкан започнаха и да се изморяват. Не само защото бяха едва девет, а и поради факта, че излязоха в този мач без нито една тренировка. До края на полувремето домакините отбелязаха още три гола - в 39-та, 44-та и 45-та минути, и на полувремето резултатът бе 4-0. През второто полувреме също вкараха 3 - в 53-та, 74-та и 81-та, за крайното 7-0.


Въпреки това всичките девет заслужават изключителна похвала за мъжеството и морала, който проявиха. Първо, с явяването си спасиха отбора от изваждане още в първия кръг. Второ, не си послужиха със селския номер да симулират контузии, за да останат по-малко от 7 души и мачът да бъде прекратен. Морал, който очевидно е в недостиг у тези, от които зависи съществуването на един отбор и цяло лято си правеха пас, все едно че такъв няма. А и на онези играчи, които се скриха като мишки и не дойдоха за мача, въпреки че бяха картотекирани и предварително бяха дали съгласието си.


Ето имената на момчетата, които заслужават уважение: Григор Стойчовски, който действаше и като капитан и играещ треньор, вратарят Виктор Вълчев, спасил поне още 7 попадения във вратата си, Райко Влъчков, Стефан Станковски, Радослав Младенов, Николай П. Николов, Илиян Павлов, Георги Иванов и Мартин Стоев.

Снимки: botevgrad.com
Във втория кръг, който е тази неделя - 28 август, Балкан ще бъде домакин на ОФК Костинброд. Дано до тогава нещо се промени в положителна посока. Защото по начина, по който се действа досега, просто няма смисъл.