Гражданският комитет "Етрополе - европейско минало и бъдеще" и наследниците на Александър Тацов вече разполагат с цифровото фотокопие на ръкописа на Александър Тацов "Етрополе във вековното си минало" - около 2 000 файла на DVD.
Изготвен е и печатен вариант на ръкописа върху CD. В него са записани и цифровите копия на всички книги, статии и изследователски материали от същия автор, вкл. неиздавани до сега.
Двата диска са дарени на библиотеката при Народно читалище "Т. Пеев" и Основно училище "Хр. Ботев" в Етрополе, както и на Народната библиотека "Кирил и Методий", Държавната агенция "Архиви", Столичната библиотека, Централния исторически и архивен институт при Българската патриаршия и др.
"Етрополе във вековното си минало" е първата и за сега единствена цялостна професионална история на града от неолита до началото на XX в. - едно задълбочено проучване за археологията, ономастиката, етнографията, рударството и металургията, просветното и революционно движение, стопанското развитие на града и др.
Няколко думи за автора на "Етрополе във вековното си минало".
Александър Тацов /1878- 1940/ е завършил Историко-филологическия факултет на Софийския университет - специалност история. Дългогодишен учител и училищен директор в Етрополе и София, Секретар на Столична община и Началник на административното и отделение. Активен член на Демократическата партия, общественик и патриот.
В Етрополе е създател или деен участник в почти всички граждански културни и икономически сдружения. За пръв път организира и създава в града театрална група, ловно дружество, детска библиотека, музейна сбирка; председателствува сдружението на учителите в града, Райфайзеновата каса и др.; активен радетел и пропагандатор на кооперативното движение. Инициатор и основател на Етрополската културно-просветна дружба в София, която има значителен принос за развитието на икономическия, културния и обществен живот в града. Редактор на издаваното от дружбата сп. "Етрополски преглед". По време на неговото председателствуване Етрополската дружба издига в града паметника на загиналите във войните до 1918 г.
Един от най-дълго служилите секретари на Столичната община /1924-1932/. Пряко ръководи Секретариата, Статистиката, Стенографското бюро, Личен състав, Столичния вестник и Отделението за културни грижи. Отговаря за изпълнение решенията на Общинския съвет. Работи най-дълго с кмета ген. Владимир Вазов. Реорганизира архива и столичната администрация и ги
поставя на модерни, европейски начала. По негова инициатива и с активното му участие се полагат основите на Столичната градска библиотека, Музея на София и Градската галерия. Пряко подпомага дейността на кооперативното жилищно строителство в столицата по това време.
Дългогодишен председател на читалище "Т. Пеев" и на "Ал. Константинов" в София. Изявен общественик и оратор, той изнася многобройни сказки и речи за историята на родния си Етрополе, София и Столичната община. Организира много вечеринки и лотарии за набиране на средства предназначени за обществени и хуманитарни инициативи. Публикува десетки статии в централния печат, издава и няколко книги с историческа тематика..
За допълнителна информация и справки, касаещи  фотокопието на ръкописа "Етрополе във вековното си минало", на телефон  02/846 70 81 или 0878 32 71 83.