Нова солна стая бе открита в детска градина „Звънче“ - гр. Етрополе на 3 май. Тя е изградена в съответствие с най-високите съвременни изисквания. Проектът е финансиран от Елаците-Мед, част от Група ГЕОТЕХМИН и цели да осигури по-здравословна среда за най-малките жителите на града. 


Гости на събитието бяха инж. Стоил Димитров, генерален директор „Производство“ на Елаците-Мед АД, инж. Владимир Александров, зам.-директор на Рудодобивен комплекс, директори и педагози от ДГ „Слънчице“ и ДГ „Еделвайс“, много колеги и приятели на детското заведение.


Директорът на детската градина г-жа Цветелина Маринова приветства присъстващите на откриването и сподели: „Това е първата солна стая на територията на Община Етрополе за нуждите на детска градина. За мен, за децата и за колектива на Детска градина „Звънче“ – гр. Етрополе е огромна чест, че имаме възможност заедно с вас, да осветим най-прекрасното помещение в детската градина и наша сбъдната мечта – солната стая – нашият кът за здраве“. 


Г-жа Маринова каза, че в България има не повече от 7 подобни стаи в детски градини и етрополци трябва да бъдат горди, че една от тях е точно тук. Тя разказа и за идеята да бъде създадена такава стая. С настъпване на Covid пандемията, екипът на ДГ „Звънче“ е търсил допълнителни защитни механизми за превенция срещу нарастващата заболеваемост. Така се ражда идеята за изграждане на солна стая за нуждите на децата. Първоначално средства се събират по линия на благотворителния базар, но те далеч не стигат за постигане на мечтаната цел. И точно тук Елаците-Мед подават ръка на детската градина и подкрепят г-жа Маринова и колектива на детското заведение за изграждане на солна стая, чиято основна функция е да повиши психичното и физическото здраве на децата.


Г-жа Маринова поднесе благодарствен адрес от колектива на ДГ „Звънче“, чрез който изрази огромната си благодарност към проф. дтн инж. Цоло Вутов, управител на „Геотехмин“ ООД и инж. Драгомир Драганов, изпълнителен директор на „Елаците-Мед“ АД за човечността, добротата и съпричастността към нуждите за децата на Етрополе. 


От страна на дарителите инж. Стоил Димитров сподели: „Надявам се всички деца с голямо желание и удоволствие да ползват новата солна стая, да бъдат здрави и да носят радост и щастие на колектива на ДГ „Звънче“, както и на своите родители. Чувствам тази детска градина и като своя, защото пред 15 години моята дъщеря тичаше по тези коридори, както децата, които виждаме сега.“


Инж. Владимир Александров поздрави ръководството на детската градина за новата придобивка и изрази адмирации за идеята и реализацията на проекта. Той пожела здраве на всички деца и педагози от детската градина, като им разказа и за други инициативи, които се провеждат в града и са насочени към подрастващите.


Новата придобивка бе открита с тържествен водосвет, отслужен от отец Борис Анев, а децата от градината благодариха, като изнесоха специална музикална програма.


Реализирането на проекта е в продължение на политиката на Елаците-Мед АД – част от Група ГЕОТЕХМИН, за подкрепа на социално значими проекти с грижа за обществото. Най-малките жители винаги са били сред приоритетите на програмите за корпоративна социална отговорност на компанията.


Солта, която е известна със своите антибактериални и противовъзпалителни свойства, допринася за подобрение на редица здравословни проблеми. Солната стая, разположена в сградата на детската градина, дава възможност на децата да правят регулярни посещения като превенция на дихателни проблеми, алергии и вирусни инфекции. Освен това солната терапия ще подпомогне за укрепването на детския имунитет.


Първата солна стая в Етрополе е направена с дарение от „Елаците-Мед“ АД