Четвъртък, 25 август. Някъде преди полунощ ще откъснем листа с вероятният ден последен от клубния календар на българския футбол за 2011 година. Или поне този, дето го произведохме за износ пред Европа. Уж по-луксозният...


След три години на надежди, мачове в групи и частични успехи на поне по един отбор, това лято се очертава трагично. Вероятността да останем без отбор в евротурнирите преди мача за Суперкупата в Монако е огромна. Сравнима с пропастта, която зее и между класите на нашите тимове и тези, с които се срещаме. Да не говорим за онези, които ни чакат при евентуални чудеса в четвъртък.

Литекс заминава за Киев като български баскетболист на летен камп за отбор на НБА. Доволен, че е на самолета, сигурен, че няма да се изложи и още по-наясно, че нищо няма да направи. Шампионът изигра едни нелоши домакински мачове срещу Висла и Динамо, които обаче пак загуби. Щом на върха на възможностите си падаш у дома от тези отбори, значи при евентуален слаб мач положението ще е страшно. Дано не се случи в четвъртък, макар че Литекс  е отписан от всеки трезвомислещ за каквито и да е подвизи. В евротурнирите за последните 3-4 години тимът от Ловеч пътува заникъде, отпада кротко от всеки нормален съперник, в чийто състав има поне 11 професионалисти. Не бяха БАТЕ, Жилина, Дебрецен, Висла... И в тези 8 мача Литекс записа една победа, като гост в Беларус. За да тупне после с 0:4 у дома. А това не са имена като Реал и Барса, нали? Даже като Динамо (Киев) не са.

В Киев чудеса не чакаме. Шансовете са около 97:3 процента за Динамо.

Някакво настроение за битка и напрежение във въздуха се формира около реванша на ЦСКА. И, като всеки фен, който и на малкото е свикнал да се радва, нашенецът гледа с надежда към мача на „Васил Левски". Но нагласа в стил: „Кво толкова, ще ги ударим тия", не помага на никого. Шансовете на ЦСКА не са големи след тежкото 0:2 в Румъния. Има ги само, защото Стяуа също не е някаква извънпланетарна класа. Но нека се поучим от историята. Преди 14 години армейците изиграха силен мач в Букурещ и си дойдоха с 3:3. Тук решиха да се надлъгват с румънците, напрежението ги смачка и паднаха 0:2.

Преди 7 години ЦСКА пак игра като равен в Румъния и загуби нещастно в края с 1:2. Тук хвърли всичко на юруш и резултатът бе 0:2 още до 30-ата минута. Стяуа е по-хитрият отбор, което си е генетично заложено в румънските футболисти.

Затова ЦСКА не бива да се оставя на настроенията, идващи от изказванията на президента Борисов, Дучето или известни фенове по страниците на вестници. Шансът е мачът да се изиграе умно, да се търси гол до почивката, но без рискове. Защото най-лошата гледка по българските стадиони е рано охладен ентусиазъм на десетки хиляди по трибуните. Случва се често. Нататък стадионът е мъртвило.

В този мач има и още интрига. ЦСКА е длъжен да направи максимално усилие заради тъпите психоатаки от Румъния, които ни заляха. Димитър Борисов може би не избра най-успешния начин да отговори с лафовете за „мургавелките" и „боклуци", визирайки играчи на съперника и Джиджи Бекали. Но пък ни стана кеф. Няма само да им слушаме румънските хитринки и постоянни опити да се изкарат велики. Да, те са по-напред от нас във футбола, имат си национален стадион за 200 млн. евро и пет отбора на прага на групите на Лига Европа. Но всяко нещо си има граници! Защо сега „белите" на Борисов да не скочат на „мургавите"? Да видим дали могат и на терена да защитят гръмките слова на боса за победа с 4:0.

Дори само за гордостта, че можем да спрем един от тия надути и пренебрежителни румънски отбори, си струва ЦСКА да извиси ръст в четвъртък. Друг е въпросът, доколко ще стигнат силите на футболистите. В първенството дотук те се измъчиха - 2:1 над Локо, 1:0 с Черноморец, 2:1 с Калиакра... В четвъртък такава победа няма да стигне, а съперникът е доста над досегашните по класа.

В последните години армейците направиха един опит за голям обрат - след 0:2 в Истанбул стигнаха до 2:0 и продължения с Бешикташ.  Но отпаднаха.

Тогава ЦСКА не бе по-силен от сега, а турците със сигурност бяха по-плашещи от Стяуа. Но това изобщо не значи, че българите сега ще тръгнат от центъра и с лекота ще нанижат два парцала в румънската врата. Задачата е близка до мисия невъзможна.

Остава да картотекираме Том Круз, а не някой си Жуниор Мораес.

Шансове 20:80 за Стяуа.