За първи път в историята си баскетболният клуб на Берое има кондиционен треньор в лицето на Марин Яцински. Специалистът ще бъде отговорен за физическото състояние на старозагорските баскетболисти през сезона. Ботевградчанинът има богата биография. От 1968 до 1982 г. е треньор по лека атлетика и участва на множество първенства от европейски и световен мащаб. От 1982 до 1991 г. е заместник-председател на спортно дружество Балкан, където отговаря за високото спортно майсторство. От 1991 до 2004 г. е председател на същото дружество. През 2004 г. става преподавател по спорт в Международното висше бизнес училище. През същата година е привлечен и като кондиционен треньор в школата на Лукойл. Винаги в добро настроение, г-н Яцински даде специално интервю за официалният сайт на Берое beroebasket.com.

Добър ден, господин Яцински. Вие всъщност имате внушителна визитка....

Като треньор по лека атлетика съм подготвял състезатели за две Олимпиади - Монреал 1976 г. и Москва 1980 г., за шест Европейски първенства (две на открито и четири в зала) и за две Купи на Европа. Най-доброто класиране от тези участия е второ място на Европейското първенство в зала през 1977 г. Имам медали и от Купата на Европа и от Балкански игри. Като кондиционен треньор на баскетболни отбори имам осем участия на Европейски първенства - две за кадети, три за юноши, две за младежи и едно за жени."

От скоро сте в Стара Загора . Как се чувствате тук?

Преди да дойда в Стара Загора не знаех какво да очаквам, но още с пристигането си установих, че хората са изключително гостоприемни и учтиви. Като цяло тук ми е много добре и от ден на ден все повече и повече се чувствам "заралия"!"

Преди да дойдете в Стара Загора, сте били треньор в Ботевград. Може ли да сравните условията за работа?

Балкан е отборът на моето сърце - все пак съм от Ботевград , а там баскетболът е религия. Стара Загора обаче е доста по-голям град и условията за работа, които ръководството на Берое и градът предоставят, са на топ ниво за стандартите в България! Казвам го без да преувеличавам!"

Как върви подготовката на отбора?

Моята работа се състои в това да проведа тренировките така, че всички състезатели да бъдат в оптимална физическа форма от началото до края на шампионата. Започнахме предсезонната подготовка с леки натоварвания и сега увеличавме темпото. Тренираме в общинската спортна зала и на стадион Берое. Специално искам да отбележа,че фитнес център House of Sport, където провеждаме силовите натоварвания, е място за което би мечтал всеки кондиционен треньор. Засега всичко протича нормално и в рамките на очакваното."

Как намирате момчетата? Как понасят тренировките?

Доколкото разбрах това е първата година, през която баскетболистите на Стара Загора ще тренират професионално. Според мен те оценяват това и полагат много старание. Подложени са на по-различен режим на подготовка. Надявам се, че скоро ще свикнат на натоварванията и това ще даде резултати!"

През миналия сезон някои от баскетболистите получиха сериозни контузии. Какво е тяхното състояние в момента?

„Това е най-сериозният проблем пред отбора. Оказа се, че само двама-трима са без контузии и операции, което ме принуди да променя малко подготовката, за да могат тренировъчните занимания да бъдат поносими. Най-неприятна е ситуацията при Сашо Гогов, защото при леко натоварване контузията в коляното му се провокира и вероятно ще се наложи допълнителна артроскопия. Внимаваме с натоварванията при Адриан Алипиев. При него физическото възстановяване е почти приключило и сега той трябва да преодолее усещането си за несигурност, но това е нормално състояние след всяка контузия. Всички останали са добре - смятам че отборът ще бъде напълно готов за първенството!"

А новите попълнения в отбора как се справят?

Момчетата се спрвят много добре. С някои от тях съм работил и преди това в различните национални гарнитури, така че те са свикнали с моите методи на работа. С Милен Димитров не съм работил досега, но той е много атлетичен състезател и бързо се приспособява към начина на подготовка."

Кога смятате, че отборът ще бъде в оптимална форма?

За разлика от НБЛ, в А група няма плейофи, затова ние трябва да сме в оптимална форма през целия сезон. Майсторството на треньорската професия се изразява именно в поддържането на най-добро ниво през цялата година."

Имали сте предложения и от други клубове. Защо избрахте Берое?

Знаете ли ...в баскетболните среди, покана от Георги Младенов не се отказва!"

Като споменахте господин Младенов, Вие сте работили заедно няколко години. Кажете нещо за съвместната си работа?

Работата с него е удоволствие! Преди няколко години двамата постигнахме най-големия успех за Балкан Ботевград, заемайки второ място в Националната баскетболна лига, при това с лимитиран бюджет. Тогава на полуфинала победихме Левски и то по един категоричен начин, постигайки 3 победи от 3 мача, като първите две срещи спечелихме в София. След това сме водили заедно националните гарнитури на юноши до 18 и младежи до 20 години. В нашата съвместна работа има невероятно сработване между баскетболният специалист от една страна и кондиционният треньор от друга."

Тази година треньорският екип в Берое е трио.....

Да. В екипа ни е и досегашният треньор на Берое Константин Боев, от когото имам отлични впечетления. Той е млад и перспективен треньор. Налице е много добра координация и баланс между тримата, заради което съм сигурен, че ще постигнем целите поставени ни от ръководството на клуба!"

Може ли да дадете прогноза за първенството в А група и какви са очакванията Ви за представянето на Берое през новия сезон?

"Категорично ние се готвим за първото място! Искаме да спечелим убедително и първенството и купата! Относно другите отбори не съм запознат, но ще трябва да се съобразяват с Берое!"

Смятате ли, че отборът на Берое има място в Националната баскетболна лига?

В лигата има два стабилни във финансово отношение отбора - Лукойл и Левски, всички останали са по-близки като баскетболни възможности. Стара Загора е прекрасен град и задължително трябва да има мъжки отбор в НБЛ! Това обаче не трябва да бъде самоцелно, а да бъде планирано и да стане постепенно. Ако успеем да изградим гръбнака на отбора през тази година, то само с две-три качествени попълнения през следващата, Берое би играл съществена роля в лигата. Разбира се всичко зависи от финансовата стабилност на клуба!"

Бихте ли останал за постоянно в Стара Загора?

В момента не мога да поема този ангажимент, тъй като съм преподавател в Международното висше бизнес училище в Ботевград. Но както споменах, тук ми харесва и в бъдеще бих откликнал на една такава покана."