Мнозина знаят, че учителят по трудово обучение Марин Петков има две лични имена – Никола-Марин Петков Василев. По кръщелно свидетелство е Никола, а в регистрите по гражданско състояние е записан Марин, от където и двете му имена, които го съпътстват цял живот. В Лопян го знаят като Никола Петков.
В края на миналия месец той навърши 90 години, а във вторник на 30 август в Клуба на инвалида му беше устроено мило тържество. Участваха неговата съпруга, близки, приятели, колеги и бивши ученици. Освен като кмет, инж. Богомил Георгиев беше на тържеството и като ученик на юбиляря. Присъства и заместник-кметът на Росица Христова.
Имаше шампанско, торта и много топли думи. Кметът инж. Богомил Георгиев  го поздрави най-вече като негов ученик и му пожела още много години да бъде жив и здрав. И да радва близките си и приятелите със своето присъствие.
Марин Петков, с което име е известен сред хората, е роден на 27 август 1921 година в Лопян. След основно образование в селото е учил 2 години в „реалката” в Ябланица и 3 години в Луковит, където получава и средно образование.
Завършил е учителския институт в Дупница и макар, че е с природоматематическа специалност е започнал трудовата си дейност като учител по хуманитарните предмети в Етрополе. Известен е най-вече като учител по трудово обучение, който предмет е преподавал в гимназията до пенсионирането му.
По природа е техничар, което му е помогнало да сътвори много и интересни неща. Техническите му способности се проявяват още като малък и се доразвиват с годините. Изработил е различни неща, но тези с които се гордее е глинената фигурка на Боримечката, която е изработил в час по трудово обучение, една цигулка, саморъчно изработени длета за резбарството. Още като ученик в V клас е изработил велосипед, миниатюрен чарк и какво ле още не е излязло изпод сръчните ръце на този човек.
Марин Петков до ден днешен е запазил своята работоспособност, висок дух и най-вече забележителна памет, която „демонстрира” по време на юбилейното тържество.
Ако го видите на площада, не го отписвайте още, защото въпреки 90-те си години, в никакъв случай нито изглежда на толкова, нито мисли скоро да се предава на природата.
Честит юбилей, учителю!