Днес Иванка Гръбчева – Антонова навърши 90 години – в прегръдката на много приятели, много любов и равносметка на свършеното


 В прегръдката на много приятели, много любов и критична равносметка на един огат живот премина днешното тържество по повод 90-та годишнина от рождението на Иванка Гръбчева – Антонова /леля Ванче/, както с признателност я наричат хората в Етрополе. Наричат я още леля Ваня, леля Иванка, баба Иванка, другарката Гръбчева или просто Иванка Гръбчева.
Днес е нейният миг на равносметка на изминалото и сътвореното през годините в киното и телевизията. Иванка Гръбчева - Антонова е доайенът на телевизионните режисьори в БНТ. Направила е стотици емисии “По света и у нас”, над 60 “Панорами”, над 150 събитийни предавания и уникалните на брой 500 предавания с Тодор Живков.
Участвала в създаването на няколко филми за Етрополе, но по думите й, днес няма нито един запазен.


За малко да се окаже малък Малкият салон на НЧ „Тодор Пеев-1871” където дойдоха много нейни приятели, почитатели или просто хора, които я уважават.
Сред официалните лица бяха: Марин Маринов - председател на Общински съвет Етрополе, Росица Христова и Стефан Борисов - заместник-кметове на община Етрополе, Мариана Драганска - секретар на община Етрополе, инж.Драгомир Драганов - изпълнителен директор на "Елаците-Мед" АД, ген.Румен Миланов, представители на обществени организации, директори на училища и детски градини в Етрополе, общински съветници. Бяха и двете й деца – сина и дъщерята.
Почит и уважението към нея бяха изразени в многото поздравления и поздравителни адреси: от кмета на Общината Димитър Димитров, заедно с „почетния знак на кмета”, Марин Маринов – председател на Общинския съвет и лично от негово име като почитател на юбилярката, инж. Драгомир Драганов – изпълнителен директор на „Елаците – Мед” АД с приветствието и от името на проф. дтн инж. Цоло Вутов й връчи медал за съпричастност към дейността на предприятието, Чавдар Крачунов – председател на ОбС на БАС с приветствието поднесе на Иванка Гръбчева, от името на председателя на БАС Сергей Игнатов Грамота за активно участие в антифашисткото движение.
С приветствени думи към юбилярката се обърнаха Николинка Червенякова – председател на Общинското ръководство на пенсионерите и от Павлин Бончев – председател на Земляческото сдружение в София „Тодор Пеев”.
Прочетени бяха приветствени адреси от името на Емил Кошлуков – генерален директор на БНТ, Румен Гунински – кмет на Община Правец, Корнелия Нинова – председател на НС на БСП, от Давид Давидов – председател на ОбС на БСП.
Съобщено беше, че има поздравителни адреси от директори на училища и детски градини в Етрополе.
В пространно импровизирано интервю, което водещата на вечерта Бистра Александрова взе от юбилярката, последната разказа богатото си житие и битие.  
Пъстра палитра от събития, преживявания и сбъднати мечти, които я срещат с личности от цял свят. Живот, изживян в киното и телевизията, където оставя незаличима следа от професионализъм и, за които тази вечер разказваше с толкова много любов и преклонение.
Към всичките поздравления и топли думи, се присъединиха изпълнителите на ВГ „Оренда”, част от ФА „Балканска Младост”, Ива Кацарова и Вили Рай.
Вярна на себе си и на връх своя Деветдесети юбилей Иванка Гръбчева – Антонова поведе хорото. /Хорото можете да го видите от приложения към този материал видеоклип/.
Сценарист и водещ на тази прекрасна вечер беше Бистра Александрова.


Визитка:


Тя е единствената жена, на която бившият Първи - Тодор Живков, приживе казва „Генерале“. Причината за това обръщение е фактът, че именно в нейни ръце в продължение на десетилетия е неговият телевизионен имидж като пръв партиен и държавен ръководител. Тя е тази, която „дирижира парада“, в пряк и преносен смисъл, зад пулта на всички негови тв изяви: конгресни речи, партийни форуми, новогодишни телевизионни обръщения пред народа. Само на нея Живков позволява да оформя стайлинга му. Тя е жената, която „со кротце и со благо“ го убеждава в необходимостта от телевизионен грим в епохата на цветната телевизия.
Иванка Гръбчева-Антонова е доайенът на телевизионните режисьори в БНТ. Направила е стотици емисии “По света и у нас”, над 60 “Панорами”, над 150 събитийни предавания и уникалните на брой 500 предавания с Тодор Живков. Била е зад пулта като режисьор на най-важните партийни конгреси – 9-ят, 10-ят, 11-ят и 12-ят. На Десетия конгрес на БКП стои зад пулта на живо цели... 38 часа.
Над 40 са сесиите, които предава на живо само на Народното събрание.
Отвъд това е шеф-диригент зад пулта на всички манифестации в държавата десетилетия наред, както и на живи предавания при посрещане на чужди правителствени делегации.
Започва работа в Националната телевизия почти от самото й начало - през 1961 година, и остава там до пенсионирането си през 1991 година.
Член е СБЖ и на Съюза на филмовите дейци, Заслужил деятел на културата.
Тя е най-малката сестра на ген. Димитър Гръбчев, първият шеф на УБО и човекът, отговарял за охраната на Георги Димитров.
Родена е в семейство със 7 деца и разликата й с прочутия генерал е цели 15 години. Нейна снаха е известната партизанка Митка Гръбчева, а покойната от няколко години филмова режисьорка и нейна съименичка Иванка Гръбчева - дъщеря на ген. Гръбчев, е племенница на БНТ-доайенката Иванка Гръбчева-Антонова.


„Не са важни броя на годините, важно е как са изживени и какво остава след тях” – цитат от изказването на юбилярката.