Вследствие на полицейските действия, предприети от служители на сектор „Криминална полиция” към ОДМВР – Бургас са разкрити извършителите на убийството на 33-годишния С.Х. от с. Дъбник, общ. Поморие, съобщиха от ОД на МВР.

Първоначално данните за изчезването на С.Х. датират от 21. 01.2007 година, когато е образувано досъдебно производство по чл. 142 от НК (отвличане).


Работата по досъдебното производство не е спирала през годините, като на 04.09.т.г. в гориста местност, разположена на около 7 км. североизточно от с. Сини рид, общ. Руен в посока с. Булаир, обл. Варна, е открит трупа на мъж в напреднал стадий на разложение.


В резултат на процесуално-следствените действия, предприети от служители на сектор „Криминална полиция” към ОДМВР – Бургас, на същата дата са задържани: 29 г. Н.Х. и 62 г. И.Х., и двамата от с. Дъбник, общ. Поморие, заподозрени в извършеното престъпление.


На 05.09.т.г. е извършена аутопсия на трупа, при която по безспорен начин е установено, че принадлежи на изчезналия през 2007 година С.Х.


Констатирано е, че преди четири години 62-годишния И.Х. поръчал на зет си Н.Х. убийството на сина си – С.Х. Двамата замислили и организирали извеждането на 33-годишния дъбничанин до въпросната местност под иманярски предтекст (за копаене на могила, в която се намирали ценни исторически предмети). Н.Х. отвел С.Х. в гората на предварително избраното място, като му поръчал да започне с разкопките. След като дупката била изкопана, на С.Х. е нанесен удар с метална бухалка по главата, след което тялото му е затрупано с множество камъни.


Н.Х. и И.Х. са привлечени в качеството на обвиняеми по чл. 116, ал.1 (убийство), като им е наложена мярка „задържане под стража за срок от 72 часа” и са приведени в следствения арест. В следобедните часове на днешния ден предстои гледането на мерките им за неотклонение от състав на Окръжен съд – Бургас. Работата по случая продължава от служители на сектор “Криминална полиция” към ОДМВР – Бургас.