И тази година едно от най-старите велосъстезания в Европа - 61-та Колоездачна обиколка на България, профуча покрай Ботевград. Преди години нашият град често ставаше домакин на премиен спринт, в последните издания турът бе далеч от него, а сега мина много близо - по магистралата до отбивката за Зелин.

Участващите 118 състезатели от 20 отбора преминаха покрай града ни по време на първия етап от София до Троян (161 км). Те тръгнаха от столицата, преминаха през Камарци, а след това и през височината от III категория - Витиня, следп което стъпиха на магистралата и минаха през двата тунела. На Витиня първи премина руснакът Павел Кочетков от отбора на Итера Катюша, следван от представителя на нацоналния отбор на Швейцария Лоис Обер и състезателят на българския отбор "Несебър" Мартин Грашев.

До бензиностанция Ивони се бе откъснала група от шестима колоездачи, чиято преднина бе огромна - около пет минути и половина. Те си разпределиха последвалите премийни спринтове на Бългаски извор и Микре. Преди финала в Троян основната група почти ги догони, но бегълците успяха да финишират с 15 секунди преднина пред нея. Победител в първия етап е Павел Кочетков, който утре ще облече жълтата фланелка. Втори със същото време  е хърватинът Радослав Рогина от Loborika Favorite Team, трети е Петер Меркс от холандския отбор OWC Global Team. Четвърти е българинът Мартин Грошев, който ще облече утре зелената фланелка за активност.

Трасето в първия етап не бе толкова тежко, по-тежко ни бе заради горещото време и високите температури по пътя. Дълго време с момчетата от моя отбор „Катюша Итера” работихме здраво и се радвам, че се получи и успяхме. Надявам се да запазя жълтата фланелка”, коментира Павел Кочетков на официалната пресконференция за медиите веднага след финала, съобщава официалният сайт на състезанието www.tourofbulgaria.com.


По време на първия етап имаше три по-сериозни падания, завършили за щастие само с охлузвания. Руснакът Николай Журкин и сърбинът Дер Жолт паднаха на грапавия асфалт, но се отърваха само с прорезни рани в бедрата. По-серизно бе падането на англичанина Джак Адамс,  който с висока скорост се натресе в мантинелата край пътя преди Ябланица. Вследствие на удара британецът счупи каската на главата си, която обаче го предпази от нараняване. Адамс смени  каската си и продължи с основната група.


По програма за утре са предвидени два етапа. Сутринта колоездачите ще карат по маршрута Троян - Велико Търново, а следобед колоната ще потегли от Велико Търново и ще финишира вечерта в Шумен. Това ще бъде най-тежкият ден от Обиколката.

Снимки: Илия Пенев