Днес Общинския съвет беше единонодушен за ползите от съществуването на система за записване на деца в детските градини.

"Действително имаше проблем със записванията - това е факт. Имаше неудобство и проблеми за родителите, голяма част от които дори не отидоха на работа до обяд, но не можем да отчетем този старт като провал.

Идеята е много добра и дългоочаквана, системата е динамична, тя може да става все по-добра и по-издържлива на външни "хакерски" атаки. Днес до 14 часа са регистрирани над 15 000 деца за 196 детски градини, т.е. почти всички деца са регистрирани", съобщи общинският съветник Валя Чилова.

"Системата ще донесе така очакваната прозрачност при записванията, информация за анализ и ще постави този съществуващ проблем от години на една нова, професионална основа", твърди тя.

Темата със записванията в детските градини отвори интересни дискусии в СОС. Задачата е поставена на базата на определени параметри, които се променят във времето - населението в София рязко се увеличава, необходими са ни повече места в детските ясли и градини.

Все повече хора от страната търсят спасение и работа в столицата. Интересен е фактът, че между 1995 и 2000г. рязко намалява броя на детските градини, едновременно с рязко увеличаване на броя на жителите.

"Спомням си преди време например за опит за замяна на детска градина с прилежащите й терени- 81 ОДЗ в Зона Б5 срещу апаратамент, който опит беше осуетен.

В годините не е имало информация за точния брой на липсващите места и разпределението им по райони. Но нека не се връщаме в миналото, важна е волята за промяна и желанието за прозрачност, ред и устойчиво планиране", подчертава Чилова.

"В много държави например планирането е такова, че майките записват децата си в детските ясли и градини още по време на бременността. Това искаме да се случи и в София, и в България. Тази година в София са планирани да се изградят 6 нови детски градини и да се разширят 10 такива", заключава общинската съветничка.