Продължителната употреба на мобилни телефони, портативни конзоли и таблети може да причини късогледство у децата, алармира ново проучване. Тайвански учени твърдят, че през миналата година две трети от шестокласниците в страната са били късогледи, като 3,4% са имали тежка форма на късогледство.

Прекомерната употреба на мобилни устройства може да причини необратими увреждания на детското зрение     
Показателите на децата в първи клас също е много тревожно, съобщава gizmodo.com. Над една пета от тях страдат от късогледство, като сред основните причини за това се посомва честата употреба на мобилни устройства, според офтомолога Фу Чоу-Чинг.
 
Мобилното уеб сърфиране и игрите увреждат необратимо зрението на децата, като възрастовата граница на късогледството пада постоянно. Млада жена разказва как тригодишният й син се взира в телевизора, страдайки явно от кривогледство.
 
Много фактори предизвикват късогледство. Често това заболяване се предава по наследство, но не бива да се пренебрегва влиянието на средата, в частност продължителното натоварване на очите. Честите занимания с електронни устройства увеличават рисковете за децата.