Неуместно съобщение се появи днес на страницата във Фейсбук на сериала "Стъклен дом", видя Lifestyle.bg. На фона на размириците в Катуница, администраторът на сайта пусна призив към антиромски протест.

Съобщението гласи: "ЗА ДНЕС 26. 09. ПРОТЕСТИ ИЗ ЦЯЛАТА СТРАНА СЛОЖЕТЕ ТОВА НА СТЕНИТЕ СИ И РАЗПРОСТРАНЯВАЙТЕ !...", след което са изброени 17 града, между които София, Пловдив и Варна, както и локациите, където в 19 часа тази вечер ще бъде организиран протест срещу убийството на 19-годишния Ангел Петров.

Съобщението предизвика недоволство на феновете на сериала, които го изтълкуваха като проява на расизъм и неадекватна агитация. Страницата има близо 250 хиляди почитатели, които вече са получили съобщението си на личните си страници в социалната мрежа.

"Каква е работата на едно развлекателно предаване да подтиква към протести?!? " и "И "Стъклен дом"защо използва феновете си? Тълпата действа първосигнално и някъде, със сигурност гневът ще надделее. Други зрелища ли търсите?", са част от коментарите на потресени фенове. Естествено не липсват и одобрителни възгласи от типа: "Крайно време беше" и "Писна ми да съм "малцинство" в собствената ми държава... а на вас?"

Нападките срещу "Стъклен дом" и бTV обаче се оказаха безпочвени. Стана ясно, че медията няма нищо общо със съобщението и не агитира към расизъм.

"Уважаеми фенове, тази страница се управлява от психически неуравновенеси хора, които нямат нищо общо с bTV. bTV категорично се разграничава от всичко, което се пише на тази страница. http://www.facebook.com/GlassHouseOfficial - това е официалната страница на Стъклен дом.", написа във Фейсбук говорителят на медиата Константина Маркова.

Възможно е призивът към протест да е публикуван от последовател на появилата се група във Фейсбук "Смърт за "цар" Киро! Око за око, зъб за зъб". Страницата привлече над 14 хиляди почитатели и от вчера агитира към антиромски протести из цялата страна.

От bTV все още не са излезли с официално становище по случая, както и как така се е получило, че страницата на "Стъклен дом", в която членуват 250 хиляди души не е официална, а тази с 1, 927 фена е.