Българският баскетболен шампион Лукойл-Академик взе минимална победа в първия мач от квалификационния кръг на Еврокъп. "Студентите" победиха със 70:65 Простейов и имат леко предимство преди реванша в Чехия.

Ако преодолеят този съперник, шампионите ще се завърнат във втория по сила европейски клубен турнир. Ако не, ще участват отново в Еврочалъндж. Миналата година те стигнаха до 1/4-финалите в тази надпревара.
Още по темата
 
 
Мачът започна добре за българския шампион. Момчетата на Йовица Арсич успяха да натрупат преднина през първата част благодарение на добрата игра на Ламонт Мак и Брендън Хийт.

На моменти тя стигаше до 11 точки, но в крайна сметка приключи при шест точки повече за Лукойл-Академик - 23:17.

Втората четвърт също започна добре за българските баскетболисти и те сгънаха съперника си. По това време те стигнаха и до най-голямата си преднина в мача - 12 точки при 31:19.

В заключителните минути на частта обаче те позволиха на съперника си да се върне в битката и да намали изоставането си на 31:36 на почивката.

До края на мача шампионите не позволиха нито веднъж сериозно намаляване на преднината им, откъсваха се сериозно, но така и не успяваха да задържат солидния си аванс.

В четвъртата част те поведоха отново с 11 точки, но бившият им играч Травис Питърсън ги отказа с две поредни тройки.

В крайна сметка, след сравнително слаби заключителни минути, Лукойл-Академик спечели само с пет точки разлика и остави интригата за реванша в Чехия жива.

Снимка: sportni.bg