През месец октомври 2010 г. стартира проектът на Фортисимо фест - „Фортисимо в клас". Той ще продължи до месец юни 2012 г. Изборът е логичен - образователна програма в училищата. Зад идеята застават и Фондация «Америка за България” и фондация „ХХ-Триола Квинтола” на диригента Максим Ешкенази, който обучава над 17 000 деца годишно по подобна програма в Калифорния, САЩ.
Началото на проекта „Фортисимо в клас" бе дадено в 73 СОУ „Владислав Ераматик" - София. Там в продължение на 9 седмици бе осъществено пилотното издание на инициативата. В тези часове бъдещите ценители на класическата музика имаха своята първа среща с известните композитори, научиха повече за мелодията, успяха да споделят непосредствените си впечатления с музикантите.
На 28 септември, в рамките на „Моцартови празници - Правец 2011г”, проектът стартира и в ОУ „Васил Левски” - гр. Правец. Участници бяха учениците от ІV и V класове. Първият урок на „Фортисимо в клас" бе посветен на цигулката. Децата се запознаха с историята на най-нежния струнен инструмент и неговата механика. Цигуларката Юлия Попова изпълни за тях произведения от известни композитори. Някои „опитаха” струните на малката цигулка, стараейки се да възпроизведат звук. В следващите месеци учениците ще имат възможност да се запознаят с виолончелото, флейтата, контрабаса, кларинета и др.
Гост на урока в V клас бе г-жа Христина Ангелакова – председател на сдружението „Моцартови празници”. Тя успя да „грабне” децата с разкази за малките тайни в оперното пеене.
Целта на „Фортисимо в клас" е да възпита у подрастващите ново отношение към класическата музика, да ги заинтригува и да ги накара да влязат в концертните зали по свое собствено желание. На свой ред желанието на Максим Ешкенази и Фондация Америка за България е „Фортисимо в клас" да влезе в повече училища, да се реализира в по-голям мащаб и да достигне до повече деца. В дългосрочен план „Фортисимо в клас" ще се опита да намери хиляди нови приятели от различни български училища, да достигне до тях чрез най-достъпния език - езика на музиката!