Кметът на община Правец Румен Гунински бе участник в пресконференцията за първото голямо лекоатлетическо събитие, на което градът е домакин след построяването на новата лекоатлетическа писта - европейската купа на 10 000 метра. На тази пресконференция той съобщи за намерението в Правец да бъде построена многофукнционална спортна зала.


 Г-н Гунински, община Правец получи много похвали за организацията и условията на провеждане на европейската купа на 10 км.


- Всичко е съвместен проект с Българската федерация по лека атлетика (БФЛА). Основната задача на нейния президент Добромир Карамаринов е развитието на леката атлетика в България, негов е и приносът за изграждането на лекоатлетическата писта в Правец. Така че високите оценки, които получи през  март спортният комплекс в Правец, са благодарение на усилията и на общината, и на  Валентин Златев, и на Добри Карамаринов.


Гордост е да си кмет на община, която получава европейско признание. И аз се надявам, че тази първа проява от висок ранг  е само началото на големите състезания на територията на община Правец.


Г-н Карамаринов е президент и на Балканската федерация по лека атлетика, така че провеждането на Балкански игри е сто процента сигурно. Но нашите цели са по-високи. Той го каза - европейски първенства по лека атлетика във всички дисциплини. И аз смятам, че в близко бъдеще това е осъществимо на територията на нашата община.


 Загатнахте за намеренията в Правец да бъде изградена и закрита лекоатлетическа писта със зала за още десет вида спорт.


Да, това ще бъде многофукнционална зала. Ние действително подготвяме проект за нея и ще кандидатстваме в следващия програмен период пред Държавен фонд Земеделие. Смятам, че ще успеем да направим така, че този проект да бъде одобрен. И в следващите няколко години да изградим голяма зала. Защото само преди седмица на финала на НБЛ видяхте, че сегашната зала е тясна за големи форуми.


В какъв срок може да се очаква, че този проект ще бъде готов?


Проектът ще бъде внесен за одобрение веднага след като бъде отворена програмата за 2014 година. Ние ще имаме готовност да входираме този проект в ДФ Земеделие в самото начало на приема.