Бременната американска авангардистка Марни Котак ще ражда на живо пред публика в нюйоркската Microscope Gallery в рамките на най-новата си арт-инсталация, пише "Ню Йорк таймс".

Тя ще прекара последните пет седмици от бременността си в изложбената зала, докато отрочето й види бял свят. Инсталацията й се нарича "Раждането на бебето Х", като посетителите са предупредени, че то може да се пръкне на бял свят всеки момент. Според авангардистката актът на раждането може да се счита за най-висша форма на изкуството.

Това не е първата ексцентрична проява на 36-годишната Марни Котак. В предишни инсталации тя бе инсценирала автобиографичните възстановки "Младо момиче губи девствеността си в син "Буик" и "Погребението на баща ми".

В артистичното си раждане Котак ще бъде асистирана от акушерката Дула и от собствения си съпруг. Тя все още не знае пола на бъдещото си дете. Следващият проект на авангардистката, ако всичко мине гладко, ще се нарича "Отглеждането на бебето Х" и също би трябвало да протече в галерия, пише вестникът.