13 години след първия си концерт в София Монсерат Кабайе отново развълнува ценителите на хубавата музика и показа, че няма нищо по-велико от силата на духа.


Концертът в препълнената зала 1 на НДК със сигурност ще остане незабравим за зрителите и то не само поради факта, че това вероятно беше последната им среща с един от най-забележителните гласове в историята на операта. Защото 80-годишната прима, която подбра най-доброто от репертоара си за концерта в София и докосна сърцата на меломаните с неповторимия си глас, даде и истински урок по дух. Някои от тях може и да са се натъжили в началото, виждайки я как пристъпва бавно на сцената с помощта на патерица след претърпения неотдавна инцидент в Сарагоса. Но с лъчезарната си усмивка, която почти не слизаше от лицето й, и с пленителния си смях в кратките паузи между изпълненията Кабайе не остави никакво място за тъга, още по-малко за съжаление.


На пресконференция в сряда тя сподели, че при злополучното падане по стълбите е пострадало само тялото й, но гласът й е останал непокътнат и тази вечер българската публика се увери в това. Каквито и неимоверни усилия да й е коствало изправянето на сцената при всяко изпълнение, те останаха скрити за зрителите, а гласът на каталунското сопрано се лееше все така красив и вълнуващ.


И докато Кабайе е добре позната на ценителите на операта по цял свят, нейната дъщеря Монсерат Марти, с която примата сподели сцената в София, се превърна в приятната изненада на вечерта и показа, че уверено върви по стъпките на майка си право към висините на оперното изкуство.


По-младата от двете Монсерат завладя сърцата на зрителите с красивия си глас и беше достоен партньор на забележителната си майка във вълнуващите им дуетни изпълнения под диригентската палка на музикалния директор на Флорида Гранд Опера маестро Рамон Тебар и акомпанимента на Симфоничния оркестър на Българското национално радио.


Оперните прими изпълниха прочути арии като Хабанера от "Кармен" на Жорж Бизе и Мюзета валс от "Бохеми" на Пучини. Верни на испанските си корени, те пренесоха публиката и в слънчевата си родина със страстни сарсуели. В края на концерта майката и дъщерята за кратко се превърнаха в съпернички с комичния дует "Двете котки" на Росини. Монсерат-старша обаче побърза да уточни с усмивка, че съперничеството е само за целите на дуета, а в реалния живот двете са приятелки.


Малко са изпълнителите, които успяват да вдигнат цяла една голяма зала на крака в края на спектакъла си. Това е постижимо само за най-талантливите. Но още по-малко са тези, които вдигат зрителите на крака още в началото , само с появяването си на сцената, както се случи тази вечер. Това го могат само великаните в изкуството, такива като Монсерат Кабайе, предаде БГНЕС.