Софтуерният гигант Microsoft е в дискусия с Nokia, относно плановете си да ги накара да добавят устройства с Windows Mobile в портфолиото си.

Сега почти всички Nokia телефони са с операционната система Symbian и подобен ход ще е голяма промяна за лидера на пазара за телефони.

Маркетинговия директор от мобилния сектор на Microsoft, John Starkweather потвърди за подобни разговори с Nokia, но не можа да каже със сигурност кога ще има решение от тяхна страна.

"Те очевидно са инвестирали доста в Symbian, но има доста насоки, в които ние сме много по-силни и чакаме деня когато ще се съюзим с тях," каза той.

И докато Nokia телефоните не ползват операционна система, те ползват различни други софтуерни продукти от Microsoft. В това се включва ActiveSynch за свързване с Exchange сървъри и PlayReady DRM технологията за защита на закупена музика и видео съдържание.

Starkweather каза, че сегашната връзка между Microsoft и Nokia е силна и, че ще се радва да бъде развита допълнително в бъдеще.

"Работим тясно свързано с Nokia, и ще се радваме да стигнем до края," каза той. "Това е нещо, за което постоянно говорим."

Коментарите му са една седмица преди голямата конференция GSMA Mobile World Conference, която ще се проведе в Барселона.

Много компании я използват като платформа за да обявят големи стратегически промени и платформи.