Новата портативна геймърска конзола PlayStation Vita излиза на пазара в Европа, Близкия изток и Африка на 22 февруари 2012 г., съобщи Sony. По същото време конзолата ще дебютира в Северна Америка и Австралия.PS Vita ще се продава на цени на дребно от €249,99 за Wi-Fi модела и €299,99 за версията с 3G/Wi-Fi. Конзолата разчита на 4-ядрен процесор Cortex A9, вградена основна памет 512 MB и сензорен 5-инчов екран с резолюция 960x544 пиксела.

Комбинацията от характеристики и социална свързаност в PS Vita осигурява платформа, на която геймърите могат да играят по един изцяло нов начин, като се свързват с приятелите си и света около тях.Това е "преносимо устройство за игри, което отива отвъд всичко, което се предлага на пазара, и е позиционирано да доставя безкомпромисни игрови изживявания", коментираха от Sony.

PS Vita ще даде на потребителите съвсем нови начини за игра чрез уникални характеристики като OLED тъчскрийн и заден тъчпад, два аналогови стика, сензори за движение и две камери.

Над 80 игри за PS Vita са в процес на  производство в момента, вкл. LittleBigPlanet, Wipeout 2048, Resistance: Burning Skies, Uncharted Golden Abyss, Creed Assassin, FIFA, Call of Duty и др.

Специални приложения като Near (Близо) и Party (Парти) дават възможност на геймърите да се свързват и да играят със света около тях. На разположение за потребителите на PS Vita ще бъдат и различни социални мрежи и електронни услуги, като Facebook, Foursquare, Skype и Twitter.