Първи признаци на стабилизация на европейската икономика отчита анализът „Неравният път към възстановяването”, изготвен от Конфедерация на европейския бизнес (BusinessEurope).

Според авторите на доклада, най-новите данни и показатели предполагат, че икономическата активност в ЕС се стабилизира, а рецесията върви към своя край, посочиха от БСК, която е член на конфедерацията.

Въпреки това „няма причина да се скача от радост”, тъй като анализаторите на BusinesEurope все още не виждат условия за устойчив растеж. Според тях, реалният БВП на ЕС се очаква да се свие с 3.9% през тази година, преди да нарасне с 0.7% през 2010 г.

Дълготрайните последици от кризата се очакват най-вече по отношение на инвестициите, заетостта и публичните финанси. На фона на нарастващата безработица, инфлацията в еврозоната остава ниска, средно с 0.3% през тази година и очаквания за около 1.3% през 2010 г.

Настоящата криза може да окаже отрицателно влияние върху потенциала на ЕС за растеж през идните години, поради което BusinessEurope настоява да бъдат решени няколко основни предизвикателства:

- Стабилизиране на финансовите пазари и по-бърз достъп до финансиране за подпомагане на бизнес инвестициите.

- Осигуряване на дългосрочна устойчивост на публичните финанси, особено в контекста на тенденциите към застаряване на населението.

- Подкрепа на инвестициите и иновациите. Структурните реформи са предпоставка за трайно връщане към растеж, създаване на работни места и по-здравословни публични финанси.

Анализът отчита ръст на БВП в някои страни-членки на ЕС през второто тримесечие на тази година и подобрения в национални, европейски и глобални показатели, което носи увереност, че рецесията може да е към своя край.