Шест малолетни деца са били изоставени в Несебър, съобщиха от Областната дирекция на МВР-Бургас.

На 22 срещу 23 октомври в района до Пощата в Несебър са установени шест малолетни деца в крайно окаяно състояние, боси, почти без дрехи и видимо гладни (на възраст между 3 и 10 години, от които само едно не е в родствена връзка с останалите). Децата са били изоставени и с неустановена самоличност.

В резултат на работата на инспектор Детска педагогическа стая към Районно управление „Полиция” - Несебър е установено, че децата са изоставени от 19 октомври т.г. от две майки – М.Х., 34-годишна от с. Градец, общ. Котел и 35-годишната М.Г. от Малко Търново. Към момента М.Х. и М.Г. са в неизвестност. Във времето от изоставянето до откриването подрастващите са се хранели с отпадъци от кошчетата за боклук, като са спели, където намерят.

На децата е предоставена полицейска закрила поради факта, че са останали без надзор и има непосредствена опасност за здравето им. Полицейските закрили са осъществени в Дома за временно настаняване в Бургас (четири деца) и Дом „Щурче” - Средец (две деца). За изоставените деца са уведомени служителите от Отдел „Закрила на детето” - Поморие и след приключване на полицейската закрила със заповеди на Директора на Дирекция „Социално подпомагане” - Поморие две от децата са настанени в Дом „Щурче” - Средец, а останалите четири – в Дом „Юрий Гагарин”-Ямбол.

Материалите по случая са изпратени на Несебърска районна прокуратура, с мнение за образуване на досъдебни производства срещу виновните лица за изоставяне и неполагане на достатъчно родителски грижи.