70.1% от българските домакинства "свързват двата края", а 15.1% признават, че затъват в дългове. Това сочат данните на НСИ за наблюдението на потребителите през януари 2008 г.

Едва 7 на сто от домакинствата у нас успяват да спестят малко пари. 22% от домакинствата посочват, че финансовото им състояние в сравнение с това преди 1 година много се е влошило, а за 28.6% то се е влошило малко. 8.4 на сто от домакинствата са подобрили малко финансовото си състояние, а едва за 0.5% подобрението е значително.

75% смятат, че цените в сравнение с тези от преди 12 месеца са се повишили твърде много, а 35.6 на сто очакват още по-бързо увеличение на цените в следващата една година. 69.3% от домакинствата смятат, че в следващата година няма да могат да спестят пари, а 22.5% отбелязват, че спестяването на средства е малко вероятно.

75.8% на сто от домакинствата са категорични, че няма да могат да си позволят закупуването на кола в рамките на следващата една година. Близо 90% признават, че няма да имат възможност да си закупят жилище или вила, а 68.3 на сто споделят, че няма да могат да отделят средства за подобрения на дома си