Температурите през ноември ще достигнат 20 градуса

Между 15 и 20 градуса ще достигнат най-високите температури през ноември. Най-ниските градуси ще бъдат между -4 и -9. Това прогнозират от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН, съобщи Дарик радио.
Месечната сума на валежите ще бъде около нормата, която за по-голямата част от страната е между 40 и 70 л/кв.м, а в южните райони - между 70 и 100 л/кв.м.
През повечето дни от първото десетдневие времето ще бъде спокойно - с повече слънчеви часове, без валежи и с температури около и по-високи от нормалните за сезона.
Към края на първото десетдневието се очаква промяна на атмосферната циркулация, увеличаване на облачността и валежи. Температурите ще се понижат.
През второто десетдневие динамиката на атмосферните процеси ще се повиши. Очаква се студено време, с чести превалявания, които на много места в Северна България и по високите полета на Западна България ще преминат в сняг.
Подобрение на времето и повишение на температурите ще настъпи през първата половина от третото десетдневие. Към края на месеца отново ще има валежи и понижение на температурите.
През ноември броят на дните с облачно и мъгливо време се увеличава, динамиката на атмосферните процеси се увеличава, арктичният въздух по-често достига до Балканския полуостров и не рядко вали сняг. В същото време при топли средиземноморски нахлувания температурите могат да достигнат и до 27-30 градуса. Периодите със слънчево и топло време през ноември са наречени "циганско (сиромашко) лято".
В София за целия период на метеорологични наблюдения най-високата температура от 24.6 през ноември е била измерена на 2 ноември 1896 г., а най-ниската - минус 17.8 градуса, на 29 ноември 1915 година