Още една платформа се намесва на пазара за смартфони и таблети. Скоро се очаква версия на Ubuntu Linux за мобилни устройства и телевизори.

Марк Шатълуорт, шеф на разработчика Canonical, вижда платформата Android като основен конкурент на Ubuntu, съобщи ZDNet.

Ubuntu е най-популярната Linux дистрибуция за компютри. Canonical - компанията, която ръководи проекта, е била подтикната да се насочи и към мобилните устройства след договаряне на сделката по поглъщане на Motorola Mobility от Google.

Както е известно, Google разработва и налага Android чрез различни производители на устройства, един от които е Motorola. Според Шатълуорт обаче, разработчиците на устройства и приложения ще потърсят алтернатива на Andoid.

Освен това Canonical не може да изостава от тенденцията все повече потребители да се ориентират към мобилни устройства. Компанията води преговори с няколко големи производители за пускане на смартфони и таблети с Ubuntu.

Мобилната версия на Ubuntu ще разчита на интерфейс Unity. Очаква се първата версия да излезе през 2012 година, след като бъде пусната Ubuntu 12.04 Precise Pangolin.