Всеки десети смартфон, придобит на територията на САЩ през 2011 година, е бил върнат на търговеца по една или друга причина, установи проучване на NPD Group. Най-често потребителите правят рекламация заради дефект, като смартфоните са по-често връщани от другите продукти на потребителската електроника.


Начинаещи потребители често припознават проблеми в сензорния екран на смартфона  
Около 60% от клиентите, които са върнали своя смартфон на търговеца, са склонни да го заменят с друг апарат от същата марка и дори модел. 57% от тези потребители са открили дефект в устройствата си.

Някои неопитни потребители на смартфони считат за дефект проблемната работа на сензорния екран, настройката на интернет и използването на различни датчици и връщат устройствата по тези причини.

Ето защо търговците в магазините трябва да информират своевременно клиентите за възможностите на смартфона, отбелязва анализаторската компания.

В проучването на NPD Group са участвали около 2000 пълнолетни американски граждани. През миналата година около 18 милиона американци са върнали потребителска електроника, като в половината от случаите връщането е могло да бъде избегнато.